Τι πρέπει να κάνετε για να μη «βάλετε» περιττά κιλά στις γιορτές, χωρίς στερήσεις

Αν και Χριστούγεννα και καλό φαγητό πάνε μαζί, πολλές φορές οι λιχουδιές των εορτών, «μένουν» μαζί μας για πολύ καιρό αφού αυτές τελειώσουν! Γίνεται, άραγε, να φάμε όλα τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα που λαχταρούμε, χωρίς τύψεις και δυσάρεστες συνέπειες;

«Ναι, γίνεται», λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν βρει τον ιδανικό τρόπο για να αντισταθμίσουμε τον αντίκτυπο των βλαβερών λιπαρών που περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι!

Μια χούφτα μούρα, είναι το «μυστικό», τα οποία είναι ο ιδανικός επίλογος σε ένα λουκούλλειο γεύμα, καθώς βοηθούν σημαντικά στο να εξαλείψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών φαγητών στην υγεία μας, αλλά και για να μας προφυλάξουν από την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς!

Αν και υπάρχουν πολλά ήδη μούρων, στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε το bilberry (Vaccinium myrtillus), το οποίο μοιάζει αρκετά με το μύρτιλλο (blueberry) είναι όμως πιο άγριο και πιο όξινο.

Όπως έχει αποδειχθεί, το συγκεκριμένο είδος μούρων επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση και προστατεύει από τη γενικευμένη φλεγμονή, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα οφέλη αυτών των μούρων αποδίδονται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τις ευεργετικές χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δεκάδων ασθενειών. Ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι οι ανθοκυανίνες, δηλαδή οι πολυφαινόλες που δίνουν σε αυτά τα μούρα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές σε ποντίκια επί τρεις μήνες. Τα ποντίκια σιτίζονταν με μεγάλες ποσότητες λιπαρών, ενώ σε κάποια από αυτά έδωσαν επίσης μικρή ποσότητα μούρων.

Μελετώντας τα επίπεδα φλεγμονής στα κύτταρα των ποντικιών αλλά και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις μεταβολές στο βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα ποντίκια κατανάλωναν τα μούρα, στο πλαίσιο ενός διατροφικού προγράμματος με πολλά λιπαρά, παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Παράλληλα, τα bilberries βοήθησαν να διατηρηθεί η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.