Αυτά είναι τα πέντε «αιωνόβια» είδη διατροφής

Αρκετές φορές αποθηκεύουμε τρόφιμα και άλλα είδη διατροφής και τυχαίνει να τα ξεχάσουμε για αρκετό καιρό στα ντουλάπια. Όταν τα «ανακαλύπτουμε» εκ νέου, θεωρώντας ότι έχουν χαλάσει, τα πετάμε.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι τροφές επικίνδυνες για την υγεία μας, όταν έχουν μείνει σε κάποιο ντουλάπι για μήνες ή ακόμη και χρόνια!

Δείτε 5 είδη διατροφής που δεν παθαίνουν τίποτα ακόμα και αν τα ξεχάσετε για πολύ καιρό στο ντουλάπι:

Στεγνά ζυμαρικά:
Ακόμα και μετά από 10 χρόνια να τα μαγειρέψετε, δε θα πάθετε τίποτα. Μπορεί να έχουν χάσει κάπως τη γεύση τους, αλλά είναι απολύτως ασφαλή προς κατανάλωση. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει με τα φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία πρέπει να τα μαγειρέψετε μέσα σε λίγες μέρες από όταν τα προμηθευτείτε.

Φασόλια: Είτε ξερά, είτε σε κονσέρβα, τα φασόλια αντέχουν χρόνια ολόκληρα και είναι ασφαλή προς βρώση. Τα ξερά φασόλια, ίσως χρειαστούν λίγο περισσότερο μούλιασμα αν έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά δεν έχετε τίποτα να φοβάστε για την υγεία σας.

Ξύδι: Η υψηλή του οξύτητα δρα ως φυσικό συντηρητικό που αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων, και έτσι μπορεί επίσης να συντηρηθεί επ’ αόριστον. Σε ορισμένες ποικιλίες, μπορεί να προσέξετε αλλαγές χρώματος ή θολότητα μετά από καιρό, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητα.

Αλάτι:
Είναι γνωστό ότι το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης άλλων τροφών. Στην ουσία το αλάτι είναι πέτρωμα. Ακριβώς όπως ο γρανίτης δε θα μολυνθεί ποτέ με μούχλα και βακτηρίδια, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το αλάτι.

Βανίλια: Λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε οινόπνευμα, μπορεί να συντηρηθεί επ’ αόριστον, αν και η γεύση και το άρωμά της θα εξασθενήσουν πολύ μετά τα πέντε χρόνια. Επίσης, πρέπει να φυλάσσεται μακριά από το φως και τη θερμότητα, αλλά δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, ακόμα και μετά το άνοιγμά της, επειδή το εκχύλισμα θα καταστραφεί.