Ο θηλασμός χαρακτηρίζεται ως μία από τις ωραιότερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας γιατί τη φέρνει σε σωματική επαφή και τη δένει συναισθηματικά ακόμα περισσότερο με το μωρό της.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το σώμα μας, αφού πλέον γεννήσαμε, περνά και πάλι αλλαγές. Γι’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο στήθος και μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, πρέπει από την πρώτη στιγμή να το φροντίσουμε με κατάλληλη γυμναστική, σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χρήση ειδικού στηθόδεσμου και καλλυντικών προϊόντων.
Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός που ακολουθεί είναι μια περίοδος λειτουργικών και ανατομικών μεταβολών του στήθους. Από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούμε στην κύηση είναι η διόγκωση του στήθους. Τα αίτια των μεταβολών είναι πολλά, αλλά τα κυριότερα είναι οι έντονες και απότομες αλλαγές στις ορμονικές και μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην απότομη αυξομείωση των διαστάσεών του. Αυτές οι αλλαγές του μεγέθους έχουν ως αποτέλεσμα το κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για τη στήριξή του να μην μπορεί να ακολουθήσει τη γρήγορη αύξηση του όγκου του μαστού. Έτσι μετά τον τοκετό και το θηλασμό επέρχεται η χαλάρωση. Αν οι μεταβολές αυτές συμβούν πολύ γρήγορα, τότε το δέρμα θα αναγκαστεί να τεντωθεί και να χαλαρώσει αρκετές φορές κι έτσι εμφανίζονται οι ραγάδες.
Προδιαθεσιακοί παράγοντες για αυτές τις μεταβολές είναι:
- Κακή ποιότητα του κολλαγόνου: κυρίως οι μεγάλοι μαστοί έχουν κακή ποιότητα κολλαγόνου γιατί αυτό είναι ταλαιπωρημένο από το φυσικό τους βάρος.
- Η υποδομή του στήθους με γυμναστική: υπάρχουν ασκήσεις γυμναστικής που επιβάλλεται να γίνονται κατά την κύηση, το θηλασμό και τη λοχεία.
- Η δομική σύσταση του στήθους (λιπώδες ή αδενικό στήθος): το λιπώδες αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από λίπος. Το αδενικό από μαζικό αδένα, ο οποίος έχει μεγαλύτερη ορμονική εξάρτηση κι έτσι προκαλεί μεγαλύτερο φούσκωμα στην εγκυμοσύνη και μεγάλη απώλεια με αισθητική καθίζηση στο πρώτο εξάμηνο μετά τον τοκετό.
Για να διατηρήσουμε όμορφο το στήθος μας πρέπει να τρεφόμαστε σωστά. Να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές που το προστατεύουν και να αποφεύγουμε αυτές που προκαλούν βιοχημικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών και δημιουργία κύστεων στον αδένα του μαστού. Πρέπει να προτιμάμε τροφές πλούσιες σε:
- Βιταμίνη Α (καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες, βερίκοκα, κολοκυθάκια και μπρόκολα). Η συγκεκριμένη βιταμίνη θεωρείται ότι προφυλάσσει το στήθος, ενώ ο συνδυασμός της με τη βιταμίνη Ε βελτιώνει τη λειτουργία του αμυντικού. Η απορρόφησή της ενισχύεται όταν στις τροφές υπάρχει και το στοιχείο του χαλκού. Η δράση της μειώνεται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
- Βιταμίνη Ε (δημητριακά, φασόλια, μπιζέλια, τόνος, σολομός). Η δράση της Ε ενισχύεται από την παρουσία της βιταμίνης C και μειώνεται όταν οι τροφές που την περιέχουν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν η διατροφή μας περιέχει λιπαρά.
- Απαραίτητα αποφεύγουμε τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα ζωϊκά λιπαρά, το κόκκινο κρέας και τα πλούσια σε λιπαρά τυροκομικά.
- Ευεργετική είναι η δράση του ωμού ελαιόλαδου και όχι του μαγειρεμένου.
Υποστήριξη του στήθους-Στηθόδεσμος
Η επιλογή του στηθόδεσμου κατά την κύηση και το θηλασμό είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται με προσοχή, αν θέλουμε να μας παρέχει πραγματική στήριξη. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε το κατάλληλο σε μέγεθος και υποστηρικτική δομή στηθόδεσμο χωρίς να είναι πολύ σφικτός. Από την 36η εβδομάδα της κύησης και όσο πλησιάζουμε προς τον τοκετό πρέπει να αγοράσουμε καινούργιους στηθόδεσμους καλής ποιότητας και κατάλληλου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγκαλιάζουν όλο το στήθος, να είναι σωστά σχεδιασμένοι και να έχουν γερά κρατήματα, δηλαδή φαρδιές και ρυθμιζόμενες τιράντες. Επίσης, πρέπει να προσέξουμε ώστε να είμαστε σίγουρες ότι είναι αρκετά ευρύχωροι ώστε να χωρούν επιθέματα, να έχουν εύκολο κούμπωμα και να είναι βαμβακεροί για να αναπνέει το δέρμα και να αποφεύγονται οι ερεθισμοί.
Δεν ξεχνάμε ότι κατά την περίοδο του θηλασμού το στήθος μας χρειάζεται στήριξη και τη νύχτα.