Ερευνητές του University of Missouri College of Human Environmental Sciences μελέτησαν πώς διάφορες πλευρές της συγχώρεσης επηρέαζαν τα αισθήματα κατάθλιψης ηλικιωμένων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ηλικιωμένες γυναίκες που συγχωρούσαν τους άλλους ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, άσχετα από το αν αισθάνονταν ότι αυτές δεν τις είχαν συγχωρήσει.
Ωστόσο, ηλικιωμένοι άντρες ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης όταν συγχωρούσαν και ένιωθαν ότι άλλοι δεν τους είχαν συγχωρήσει.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν όσους συμβουλεύουν ηλικιωμένους, να αναπτύξουν παρεμβάσεις ανάλογα με το φύλο.
Η Christine Proulx, δήλωσε ότι δεν αισθανόμαστε καλά όταν θεωρούμε ότι άλλοι άνθρωποι δεν μας έχουν συγχωρήσει για κάτι.
Όταν σκεφτόμαστε σχετικά με τη συγχώρεση και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το κάνουν-αλτρουιστές, συγκαταβατικοί, με ενσυναίσθηση-οι συγκεκριμένοι άνθρωποι συγχωρούν άλλους και φαίνεται να αναπληρώνουν το γεγονός ότι οι άλλοι δεν τους συγχωρούν. Μοιάζει σαν ηθική ανωτερότητα αλλά δεν αφορά το αν κάποιος είναι καλύτερος άνθρωπος. Πρόκειται για την πεποίθηση ‘’ξέρω ότι αυτό πονά επειδή πονάω’’ και αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συγχωρούν άλλους-κάτι που φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Η Proulx και η Ashley Ermer, ανέλυσαν στοιχεία έρευνας σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες, 67 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη θρησκεία, την υγεία και την ευεξία τους.
Η Proulx δήλωσε ότι μελέτησε τη συγχώρεση σε πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας λόγω της τάσης των ηλικιωμένων να σκέφτονται τη ζωή τους- ιδιαίτερα τις σχέσεις τους, ως σφάλλοντες αλλά και ως θύματα λαθών άλλων ανθρώπων προς αυτούς.
Η Ermer δήλωσε ότι καθώς μεγαλώνουν, οι άνθρωποι συγχωρούν περισσότερο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες και γυναίκες που αισθάνονται ότι άλλοι δεν τους έχουν συγχωρήσει προστατεύονται κατά κάποιον τρόπο έναντι της κατάθλιψης όταν μπορούν να συγχωρήσουν τον εαυτό τους.
Ωστόσο, οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για το εύρημα ότι το να συγχωρεί κάποιος τον εαυτό του δεν μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κατάθλιψης.
Το να συγχωρεί κάποιος τον εαυτό του δεν φάνηκε να δρα ως προστατευτικός παράγοντας έναντι της κατάθλιψης, δήλωσε η Proulx. Σημασία έχει αν οι άνθρωποι μπορούν να συγχωρήσουν άλλους και η πρόθεσή τους να το κάνουν.