Γιατί στην Ικαρία οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν

Οι ηλικιωμένοι της Ικαρίας, όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά εμφανίζουν και το μικρότερο ποσοστό άνοιας και γεροντικής κατάθλιψης στην Ελλάδα.

Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει περισσότερο από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η ικαριώτικη μακροζωία οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Παίρνοντας ως αφετηρία τη μεσογειακή διατροφή και την ορεσίβια ζωή, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς τη νοοτροπία των κατοίκων του νησιού.

Οι Ικαριώτες δε δουλεύουν όλη την ημέρα, δεν αγχώνονται τόσο πολύ και θεωρούν τον μεσημεριανό ύπνο καθήκον ιερό. Η ζωντάνια, το κέφι και η ανεμελιά των ανθρώπων αποτυπώνονται και στα ικαριώτικα πανηγύρια, γνωστά για τον εκστασιακό χορό τους.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία είναι και η αγάπη των Ικαριωτών για το κρασί καθώς επίσης και για το ελαιόλαδο. Μάλιστα, η καθημερινή χρήση τους φαίνεται να επιδρά σημαντικά στη σεξουαλική ζωή- ακόμη και των ηλικιωμένων.