Ένα νέο γονιδιακό τεστ μπορεί να εντοπίσει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού που μπορούν με ασφάλεια να αποφύγουν την χημειοθεραπεία.
Η εξέταση αναλύει 21 γονίδια σε δείγμα καρκινικού όγκου για να καθορίσει πόσο ενεργά είναι. Ο όγκος στη συνέχεια ταξινομείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100. Όσο χαμηλότερο το σκορ, τόσο μικρότερη η πιθανότητα του καρκίνου να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα, αν αντιμετωπιστεί μόνο με ταμοξιφαίνη.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της εξέτασης σε δείγμα 10.253 γυναικών με καρκίνο μαστού με ορμονοθετικούς υποδοχείς που δεν είχε δώσει μεταστάσεις στους λεμφαδένες. Αν και δεν εμπλέκονταν οι λεμφαδένες, οι όγκοι είχαν άλλα χαρακτηριστικά που υποδείκνυαν την αναγκαιότητα χημειοθεραπείας, μετά από αγωγή με ταμοξιφαίνη ή άλλη ενδοκρινολογική θεραπεία.
Οι γυναίκες των οποίων οι όγκοι είχαν σκορ 10 ή χαμηλότερο, βάσει του γονιδιακού τεστ, υποβλήθηκαν στη βασική ορμονική αγωγή, όχι όμως και σε χημειοθεραπεία. Μετά από πέντε χρόνια στενής ιατρικής παρακολούθησης, είχαν λιγότερο από 2% κίνδυνο να έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε κοντινά ή απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης ήταν 98%.