Πρώτη δοκιμή μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων σε έμβρυα με γενετικές βλάβες

Έμβρυα με γενετικές βλάβες, που προκαλούν μια φριχτή ασθένεια των οστών, θα υποβληθούν για πρώτη φορά σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ενώ βρίσκονται ακόμα στη μήτρα, ανακοίνωσαν ερευνητές στη Βρετανία και τη Σουηδία.

Συνολικά 30 μέλλουσες μητέρες θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή που σχεδιάζει το διάσημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και το Νοσοκομείο Great Ormond Street.

Στα έμβρυα θα χορηγηθεί ένα είδος βλαστοκυττάρων από το οποίο προκύπτουν οστά, χόνδρος και μύες.

Η μεταμόσχευση θα μπορούσε έτσι να βελτιώσει την πορεία παιδιών με ατελή οστεογένεση, μια γενετική ασθένεια που επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι συχνά θανατηφόρα για βρέφη που γεννιούνται με πολλαπλά κατάγματα, ενώ ακόμα και όσοι επιζούν υποφέρουν από αναπτυξιακές διαταραχές, προβλήματα ακοής και παθαίνουν μέχρι και 15 κατάγματα το χρόνο.

Στην κλινική δοκιμή θα χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα από έμβρυα που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση, εφόσον οι γονείς δώσουν συγκατάθεση για τη δωρεά.

Από τα 30 μωρά της μελέτης, τα μισά θα υποβληθούν στη μεταμόσχευση πριν και μετά τον τοκετό, ενώ στα υπόλοιπα μισά θα μεταμοσχευθούν βλαστοκύτταρα μόνο μετά τη γέννηση για λόγους σύγκρισης.

Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των βλαστοκυττάρων σε σπερματοζωάρια ή ωάρια, τα οποία θα είχαν το γενετικό υλικό του δότη και όχι του ίδιου του εμβρύου, η μεταμόσχευση θα γίνει μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης, όταν οι γονάδες (όρχεις ή ωοθήκες) έχουν ήδη σχηματιστεί.

Ο κίνδυνος απόρριψης των κυττάρων θεωρείται χαμηλός.

Η δοκιμή προγραμματίζεται να αρχίσει τον Ιανουάριο και θα δέχεται ασθενείς για δύο χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ