Η προσθήκη αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων από ελληνικά φυτά στα τρόφιμα θα συμβάλει στη φυσική προστασία της υγείας

Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής.

Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.

Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με κινεζικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, για μια πιθανή αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Ήδη έχει γίνει επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα και ανταλλαγή δειγμάτων φυτών και μούρων.

Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε σε ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία οργάνωσαν οι εμπορικές εταιρείες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα».

Οι φορείς συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, το οποίο εντάχθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και βαίνει στην ολοκλήρωσή του αυτόν τον μήνα.

Οι ερευνητές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μελέτησαν -και συνεχίζουν να μελετούν- τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Οι ουσίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε τρόφιμα (σνακ, ντρέσινγκ για σαλάτες, αναψυκτικά, χυμούς κ.α.), που θα βελτιώνουν την υγεία.

Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα καταγράφεται στον πρωτογενή τομέα μια στροφή στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αλλά η μεγάλη πρόκληση θα είναι να υπάρξει επίσης η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου βιομηχανικού κλάδου, ο οποίος θα παράγει και θα εμπορεύεται τα νέα καινοτομικά προϊόντα που θα ενσωματώνουν αυτά τα φυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ