Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα καθιστούν επιβεβλημένη την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
1. Στην ηλικία των 40 πρέπει να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα.
2. Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε (5) λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.
3. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το Κάπνισμα, η Παχυσαρκία, η Υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή. Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.
Ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί η επίδραση που έχει το περιβάλλον και συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας καταδεικνύουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κομβικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα το ψύχος.
Συγκεκριμένα:
• Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη.
• Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
• Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
• Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύει ότι απαιτείται και για την Ελλάδα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συντονισμένες δράσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της υγείας της καρδιάς
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΕΚΕ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια για μια συνολική και σε εθνική κλίμακα αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου.
Συγκεκριμένα σχεδιάζει την αντιμετώπιση των περιστατικών εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα ηλεκτροκαρδιογράφο σε ασθενοφόρα ώστε να στέλνεται διάγνωση από το κέντρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο και το επεμβατικό κέντρο που πρόκειται να παράσχει νοσηλεία στον ασθενή.
Στόχος η μείωση του χρόνου παρέμβασης κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή