Υπερτροφές: Ισχυρό όπλο προστασίας έναντι πολλών προβλημάτων υγείας

Άγνωστες τροφές µε περίεργα ονόµατα µπαίνουν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο. Από το açai berry και τη σπιρουλίνα, µέχρι το ιπποφαές και τους σπόρους chia, οι λεγόµενες «υπερτροφές» αρχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον όσων προσέχουν την υγεία τους μέσω της διατροφής τους.

Οι ειδικοί τις ονοµάζουν έτσι, επειδή κουβαλούν πλήθος πολύτιµων ουσιών, δηµιουργώντας ένα εκρηκτικά θεραπευτικό κοκτέιλ για τον οργανισµό µας. Μήπως όμως πρόκειται απλώς για µια µόδα που σύντοµα θα ξεθωριάσει ή καταναλώνοντας τις συγκεκριµένες τροφές “επενδύουµε” στη µελλοντική µας υγεία;

Οι επιστήµονες ξεχώρισαν για το healthreportaz.gr ορισµένες τροφές με ανεκτίμητα συστατικά, που όλοι έχουµε στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο µας, και στις οποίες ίσως να µην είχαµε δώσει µέχρι σήµερα την προσοχή που τους αξίζει.

Μια τροφή που ευδοκιμεί στη χώρα μας και επιβεβαιώνεται από μελέτες ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας είναι τα αμύγδαλα. Έχουν θετική επίδραση  στο κορεσμό, την ικανοποίηση της πείνας, τη μείωση των λιπιδίων σε άτομα με υπερλιπιδαιμία, τη μείωση του λιπώδη αδένα, του σακχάρου και της ινσουλίνης νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου II.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση ότι το ελαιόλαδο συμβάλει στη μείωση του ενδεχόμενου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως και στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου , επιδρά θετικά στη νόσο Alzheimer, στο έλκος και τη  σεξουαλική ανικανότητα.

Η κάππαρη έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πολύ καλό φυσικό αντιφλεγμονώδες και μεταξύ άλλων βοηθάει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και άσθματος. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη.

Ένας ακόμη διατροφικός θησαυρός, αποκλειστικά ελληνικός, είναι η κορινθιακή σταφίδα, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και φθηνότερη από τα διάφορα είδη μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα.

Από τα πιο σημαντικά superfoods -και όχι άδικα- είναι τα κράνα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι τα κράνα υπερτερούν σε ολική αντιοξειδωτική ικανότητα από το ρόδι και το βατόμουρο.

Ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ βρέθηκε να έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Αlzheimer.

Η μαστίχα Χίου αποδεικνύεται προληπτικό μέσο και πιθανόν θεραπευτικό κατά της τερηδόνας, του έλκους και της νόσου του crohn. Η κατανάλωσή της επίσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Το  ρόδι βρέθηκε ότι θεραπεύει  την αθηροσκλήρωση, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα αγγεία, στο διαβήτη τύπου II, στην στυτική δυσλειτουργία, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην υπέρταση, στην ανδρική υπογονιμότητα αλλά και την παχυσαρκία.

Το ζητούµενο φυσικά είναι να καταναλώνουµε τις τροφές αυτές συστηµατικά και στο πλαίσιο πάντα µιας ισορροπηµένης διατροφής.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ