Πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν αέρια και κατ’ επέκταση δημιουργούν κοιλιακό φούσκωμα ή τυμπανισμό. Τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες προκαλούν λιγότερο πρήξιμο.
Ενδεικτικές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και δυσφορία, είναι οι εξής:
- φασόλια
- λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
- τα φρούτα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
- τα ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως και το πίτουρο
- τα ηδύποτα και τα φρουτοποτά
- το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το παγωτό, και οι συσκευασμένες τροφές που περιέχουν λακτόζη, όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά, και το dressing της σαλάτας
- οι τροφές που περιέχουν σορβιτόλη, όπως είναι οι διαιτητικές τροφές και τα άνευ ζάχαρης γλυκά και τσίχλες