Ο ρόλος της σωστής διατροφής στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση του διαβήτη, γι’ αυτό και φέτος το Διεθνές Ίδρυμα για τον Διαβήτη την θέτει στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης για το διάστημα 2015-2016.

Δυστυχώς, ο διαβήτης παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προβλέπει ότι από 382 εκατομμύρια ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη του 2014, το 2035 θα έχουν φτάσει τα 592 εκατομμύρια. Μάλιστα, το 58% των ασθενών σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρρύθμιστοι και υπάρχει και ένα ποσοστό 67% αυτών που πάσχουν από διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν.

Σήμερα, στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές που προκαλεί (διαβητική αμφιβλιστροειδοπάθεια, νευροπάθεια, νεφρική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις) αφορά στο 8,8% του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 7,6% αυτών που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι, με την αλλαγή του τρόπου ζωής, ο διαβήτης είναι εφικτό να προληφθεί.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου Αθηνών, Χάρης Δημοσθενόπουλος επεσήμανε ότι «η σχέση διαβήτη και διατροφής είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και ο ρόλος της σωστής διατροφήςκαι από άποψη ποιότητας, αλλά και ποσότητας– για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών. Ωστόσο, η διατροφική θεραπεία του διαβήτη πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να εξατομικεύεται για να αποτελεί βασικό τμήμα της ολιστικής διαχείρισης της νόσου» σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ