Δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής – Τι γίνεται με τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά?

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν κάθε χρόνο από τις επιπτώσεις κάποιου θρομβωτικού επεισοδίου. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Θρόμβωση και Αιμόσταση», στην Ευρώπη πάνω από μισό εκατομμύριο θάνατοι ετησίως οφείλονται στη φλεβική θρόμβωση, μία μόνο από τις περιπτώσεις θρομβοεμβολής.1. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε περισσότερους θανάτους από θρόμβωση, παρά από AIDS, καρκίνο του στήθους, καρκίνο του προστάτη και τροχαία δυστυχήματα, συνολικά! Και αυτό γιατί η θρόμβωση, κρύβεται πίσω από τις τρεις βασικές αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου, δηλαδή το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τη φλεβική θρομβοεμβολή.

Όλοι γνωρίζουμε κάποια προληπτικά μέτρα, όπως είναι η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος και η απώλεια βάρους3. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες η χορήγηση αντιθρομβωτικής αγωγής αποτελεί το βασικό θεραπευτικό μέσο για την πρόληψη των θανάτων από Φλεβική Θρομβοεμβολή 2,3. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπως υπάρχει μία κλινική κατάσταση που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή – μια κατάσταση όπου η καρδιά δεν πάλλεται ρυθμικά-, κρίνεται επίσης απαραίτητη η χορήγηση αντιπηκτικών στους περισσότερους ασθενείς για την αποτελεσματική προφύλαξη από κάποιο θρομβωτικό επεισόδιο.

Τα αντιπηκτικά σκευάσματα, είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τις θρομβώσεις από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της έρευνας και της Ιατρικής, διάφορες κατηγορίες αντιπηκτικών χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών που τα είχαν ανάγκη. Δυστυχώς, όμως ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παρέμεναν χωρίς θεραπεία, αφού είτε δεν μπορούσαν να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα αγωγή λόγω του τρόπου χορήγησης, είτε δεν μπορούσαν να λάβουν θεραπεία, λόγω των πολλαπλών αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα που λαμβάνουν συνήθως αυτοί οι ασθενείς. Το κενό αυτό ήρθαν και κάλυψαν τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, τα οποία είναι διαθέσιμα από το 2007 τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, ένα είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για την αποτελεσματική προστασία του ασθενούς. Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία και σε ποια δόση και σχήμα, ώστε να προληφθεί μεν ο σχηματισμός του θρόμβου, χωρίς δε να κινδυνεύει ο ασθενής από αιμορραγία; Για τα νεότερα αντιπηκτικά, το ερώτημα αυτό απαντάται μέσα από τις κλινικές μελέτες που διεξάγουν οι υπεύθυνες εταιρείες για τη συγκέντρωση στοιχείων που κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές για την έγκριση του φαρμάκου. Οι γιατροί όμως εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για αποδείξεις της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων από την καθημερινή πρακτική, και όχι μόνο από το άκρως ελεγχόμενο περιβάλλον των κλινικών μελετών. «Είναι σημαντικό για φάρμακα που άλλαξαν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη θρομβοεμβολή, όπως η ριβαροξαμπάνη να έχουμε δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας όχι μόνο από τον “αποστειρωμένο” κόσμο των κλινικών μελετών όπου οι ασθενείς βρίσκονται υπό ιδανικές συνθήκες παρακολούθησης αλλά και από δεδομένα πολύπλοκων ασθενών της καθημερινότητας, με πολλαπλές και σύμπλοκες παθήσεις και φάρμακα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η μελέτη XANTUS μας έδειξε πως η ριβαροξαμπάνη αποτελεί επάξια μία εξαιρετική επιλογή πρόληψης της θρόμβωσης σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Σύντομα αναμένονται και αποτελέσματα από άλλες μελέτες με στοιχεία από καθημερινούς ασθενείς με φλεβική θρομβοεμβολή & πνευμονική εμβολή που θα συμπληρώσουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για την αποτελεσματικότητα & ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε όλο το φάσμα της θρόμβωσης» δήλωσε ο Δρ Δημήτρης Ρίχτερ καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής του θεραπευτηρίου «Ευρωκλινική Αθηνών», Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.). και Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου.

Η Bayer αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή της ιατρικής κοινότητας, εμπλουτίζει τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του αντιπηκτικού της, ριβαροξαμπάνη, μέσα από ένα εκτενές πρόγραμμα συλλογής αποτελεσμάτων από την καθημερινή κλινική πρακτική των γιατρών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα μελετών της ριβαροξαμπάνης θα συμπεριλάβει περισσότερους από 275.000 ασθενείς, από όπου το 50% περίπου συμμετέχουν σε μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Μάλιστα, κατά το 36ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκαν και στη χώρα μας τα αποτελέσματα της μελέτης XANTUS. Η μελέτη XANTUS είναι η πρώτη διεθνής προοπτική μελέτη παρατήρησης που περιγράφει τη χρήση της ριβαροξαμπάνης σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής. Συλλέγοντας τα αποτελέσματα αυτά, διευκολύνεται η εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, από εκείνους που συμμετείχαν στις ελεγχόμενες κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της XANTUS επιβεβαιώνουν ότι η ριβαροξαμπάνη είναι μία αποτελεσματική και γενικά καλά ανεκτή θεραπεία για ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, τόσο σε εκείνους χαμηλότερου κινδύνου, που πρέπει όμως να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, όσο και σε ασθενείς μέσου – υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό. Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνουν τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη ριβαροξαμπάνη, δίνοντας στους γιατρούς μία ευρύτερη εικόνα για την αποτελεσματική διαχείριση διαφορετικών τύπων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Η ριβαροξαμπάνη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από την Bayer Ελλάς και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλες τις εμπορικά διαθέσιμες μορφές και για όλες τις αντίστοιχες ενδείξεις.

Bayer: Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2014, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 119.000 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 42,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,5 δις ενώ οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε € 3,6 δις. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Τομέα Πολυμερών, ο οποίος εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 6 Οκτωβρίου 2015, ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Covestro. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ