Η 12η διοργάνωση του Safer Internet Forum πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Οκτωβρίου 2015 στο Λουξεμβούργο με θέμα «Καταρρίπτοντας τα εμπόδια για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Περισσότεροι από 250 φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων νέων, ακαδημαϊκών, βιομηχανίας, εκπαιδευτικών, ΜΚΟ και της Ε.Ε. καθώς και εκπροσώπων Υπουργείων συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις, τους κινδύνους αλλά και λύσεις έτσι ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο Διαδίκτυο για όλους.
Στόχοι του Φόρουμ 2015 ήταν:
• Να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα αναδυόμενες διαδικτυακές τάσεις όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of things), τις φορετές συσκευές καθώς και τις επιπτώσεις τους για τα παιδιά και τους νέους. Το φόρουμ εξέτασε ειδικότερα θέματα που αφορούν τους ιθύνοντες λήψης αποφάσεων, τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου, και τους ίδιους τους νέους που ασχολούνται με τις καινούριες έννοιες της συνδεσιμότητας και της προστασίας των παιδιών στο Διαδίκτυο.
• Να εξερευνήσει δράσεις και στρατηγικές που είναι αποτελεσματικές ως προς την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων στο Διαδίκτυο, και οι οποίες επικεντρώνονται στις δεξιότητες, τον ψηφιακό αλφαβητισμό και τη δημιουργικότητα, παρέχοντας παράλληλα καινούριες ευκαιρίες για εκπαίδευση και συμμετοχή.
• Να θέσει σε συζήτηση θέματα που ανακύπτουν από περιεχόμενο που δημιουργείται από νεαρούς χρήστες στο Διαδίκτυο καθώς πολλές φορές μπορεί να είναι προβληματικό, ακόμη και παράνομο. Οι σύνεδροι διερεύνησαν μερικές από τις «γκρίζες ζώνες» που αφορούν στο grooming , το sexting και το sextortion και επικαιροποίησαν τις απαντήσεις στα ζητήματα αυτά.
• Να δώσει βήμα για συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο με έμφαση στους τρέχοντες ορισμούς για τα δικαιώματα των παιδιών, στις βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν παγκοσμίως και στις στρατηγικές που συνεχίζουν να παρέχουν ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών online σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.
• Να εξετάσει την αποτελεσματικότητα μερικών από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο των χρηστών και τη συμμετοχικότητα τους και τη σημασία αυτής στο να ενισχυθούν θεμελιώδεις αξίες, όπως η δημοκρατία, ο διάλογος και η υπεύθυνη συμπεριφορά των χρηστών online.
• Να προβλέψει, μέσω της διάδρασης με τη βιομηχανία, τους ακαδημαϊκούς, τους ειδικούς στα ΜΜΕ, αλλά και τους νέους και τους γονείς τους, πού πρέπει να βρισκόμαστε το 2020 δεδομένων των αλμάτων στις τεχνολογικές εφευρέσεις και της αυξανόμενης ανάγκης να προστατεύσουμε τα παιδιά σε αχαρτογράφητες ψηφιακές περιοχές, και πώς μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτέσματα αναλαμβάνοντας δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο.