Έπειτα από δεκαετίες ραγδαίας αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με οριακή αύξηση κατά 0,5% το 2014, ανακοίνωσε το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοπόρα στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,4%, ενώ οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2013. Σημαντικός παράγοντας ήταν και ο ήπιος χειμώνας, με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση να παρουσιάζει μείωση κατά 10%.
Οι συνολικές εκπομπές της ΕΕ είναι σήμερα 23% λιγότερες σε σχέση με το έτος αναφοράς του 1990.
Στις ΗΠΑ, οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν το 2014 κατά 0,9%, κυρίως λόγω του βαρύ χειμώνα και της αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για θέρμανση.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν «πολύ υψηλές» κατά κεφαλήν εκπομπές (16,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο ανά έτος), υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Κίνα (7,5 τόνοι) και την ΕΕ (7,1).
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2014 καταγράφηκε σημαντική μείωση κατά 6,3%, πιθανώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας.
Η έκθεση του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Κομισιόν έρχεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Στόχος είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Στην τελευταία έκθεση που δημοσιοποίησε ενόψει της Συνόδου, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ετήσιες εκπομπές το 2030 θα είναι 22% υψηλότερες σε σχέση με το 2010. Η σταθεροποίηση των εκπομπών, εξάλλου, δεν σημαίνει και σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αφού το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί από τη βιομηχανική επανάσταση ως σήμερα θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αιώνες.