Γιατί είναι “ένοχο” το γονίδιο BRCA1

Το BRCA1 που είναι ένοχο για την πρόκληση καρκίνου στο μαστό και τις ωοθήκες, ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη νόσο Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Ως γνωστόν, το γονίδιο BRCA1 είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση του DNA και την προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο. Αλλά τα άτομα που είναι φορείς μιας μεταλλαγμένης εκδοχής του, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης διότι δεν παράγει ο οργανισμός τους επαρκή ποσότητα ογκο-κατασταλτικής πρωτεΐνης.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογικών Παθήσεων «Gladstone» στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι η ίδια πρωτεΐνη είναι επίσης μειωμένη στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σημαντική για την διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων σε υγιή κατάσταση.

Εικάζουν λοιπόν ότι αν καταφέρουν να αναπτύξουν φάρμακα για την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης του BRCA1, τότε θα προλαμβάνεται η βλάβη των νευρώνων και θα ανακόπτεται η πνευματική εξασθένηση.

Στην περίπτωση όμως των εγκεφαλικών κυττάρων η βλάβη, ενδεχομένως και να είναι ωφέλιμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα διαλύονται και επαναπρογραμματίζονται. Αλλά αν δεν μπορούν να επιτελέσουν αυτή τη λειτουργία, τότε οι μνήμες δε μπορούν να σχηματιστούν.

Σε εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων από τους πτωματικούς δότες διαπιστώθηκε επίσης ότι η πρωτεΐνη μειωνόταν γρήγορα όταν ήταν παρούσα η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, η οποία σχηματίζει τις χαρακτηριστικές εγκεφαλικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τώρα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης του BRCA1 σε ποντίκια μπορεί να προλάβει ή αναστρέψει την νευροεκφύλιση και τα προβλήματα μνήμης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ