Το 7% περίπου των Ελλήνων υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ 350 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πάσχοντες, παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα, δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς. Μια μικρή πιλοτική μελέτη, ωστόσο, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κατάθλιψης.
Επιστημονική ομάδα του Δικτύου και Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης εκπόνησε μελέτη φάσης Ι, όπου 24 ενήλικες με μείζονα κατάθλιψη πήραν με τυχαία επιλογή, είτε την πειραματική δραστική ουσία NSI-189, είτε εικονικό σκεύασμα για 28 ημέρες. Στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 56 ημέρες.
Οι ασθενείς στην ομάδα παρέμβασης εμφάνισαν βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, σε βάθος επταμήνου, μετά τη διακοπή της θεραπείας.
Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν όμοια με αυτά των υπαρχόντων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων.
Το NSI-189 προάγει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο. Είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Η απώλεια νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη. Το φάρμακο έγινε ανεκτό από τους ασθενείς και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Αν η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες, τότε μπορεί το φάρμακο να αποτελεί μια νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σημειώνουν οι ερευνητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά στοχεύουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που δρουν επί της επικοινωνίας στο σύστημα κωδικοποίησης των συναισθημάτων στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματικά μόλις στο 1/3 των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη.