Έρευνα ασχολείται με την επίδραση του διαβήτη στην ψύχωση

Οι ασθενείς με ψύχωση που λαμβάνουν αντιψυχωτικά φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη

Υπόβαθρο

Η ψύχωση συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη. Μια θετική συνέργεια μεταξύ των επιδράσεων των αντιψυχωσικών φαρμάκων και μιας προϋπάρχουσας επιβάρυνσης για το σακχαρώδη διαβήτη, θα μπορούσε να εξηγήσει τον ιδιαίτερα υψηλό σχετικό κίνδυνο του σακχαρώδους διαβήτη σε νεαρούς ενήλικες με ψύχωση. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε την ατομική και κοινή επίδραση της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και τα τρέχοντα συνταγογραφημένα φάρμακα, για τον κίνδυνο του σακχαρώδους διαβήτη.

Μέθοδοι

Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήσαμε δεδομένα από την Αυστραλιανή Εθνική Έρευνα για την Ψύχωση του 2010 – μια μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη σε επτά κέντρα, σε πέντε πολιτείες της Αυστραλίας. Τα δεδομένα που συμπεριλήφθηκαν ήταν από 1.155 άτομα με ψύχωση ηλικίας 18-64 ετών, που βρίσκονταν σε επαφή με ψυχιατρικές υπηρεσίες και έδωσαν δείγματα αίματος κατόπιν νηστείας για εξέταση του τρέχοντος σακχαρώδους διαβήτη. Χρησιμοποιώντας λογιστική παλινδρόμηση, διαμορφώσαμε το συσχετισμό του σακχαρώδους διαβήτη με την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη και την τρέχουσα αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα. Συγκρίναμε το συσχετισμό του μοντέλου με και χωρίς αμφίδρομους και τριοδικούς όρους αλληλεπίδρασης και χρησιμοποιήσαμε εξετάσεις αναλογίας πιθανοτήτων για να καθιερώσουμε το ποιους όρους θα συμπεριλαμβάναμε στο τελικό μοντέλο.

Ευρήματα

Μετά από την προσαρμογή για την ηλικία, που ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, σε σύγκριση με τη μη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων, η αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα συσχετίστηκε με το σακχαρώδη διαβήτη μόνο σε εκείνους που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη .

Ερμηνεία

Οι άνθρωποι με ψύχωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή εάν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, αλλά παίρνουν αντιψυχωσικά φάρμακα. Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό ή την αγωγή με αντιψυχωσικά φάρμακα. Οι κλινικοί ιατροί δεν θα πρέπει να νομίζουν ότι η απουσία οικογενειακού ιστορικού σακχαρώδους διαβήτη προστατεύει τους ασθενείς από τις διαβητικές παρενέργειες των αντιψυχωσικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ