Η μητέρα παιδίατρος όπως και ο πατέρας νόμιζε ότι η κόρη της προφασίστηκε αδιαθεσία και δεν ήθελε να πάει στο σχολείο της να γράψει ένα τεστ αν και ήταν κοντά στις εξετάσεις της Γ Λυκείου. Η αλήθεια είναι ότι το κορίτσι ανέβασε πυρετό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί παθολόγοι και ανήξεροι δεν διέγνωσαν τα συμπτώματα σωστά. Η μητέρα είδε ένα μαύρο σημάδι στο λαιμό του παιδιού της που είχε μεν ορό αλλά δεν ήταν στην εντατική. Σήκωσε τη μπλούζα και είδε το κορμί του παιδιού της μαύρο. Η μηνίγγίτιδα είχε χτύπήσει και τη δική της πόρτα. Το παιδί σώθηκε την τελευταία στιγμή σχεδόν στο παραπέντε και χωρίς ν αφήσει στο παιδί κάποια άλλα σημάδια. Ακόμα και τώρα η μάνα δεν πιστεύει ότι παραλίγο να χάσει το παιδί της. Το εμβόλιο αν κα ιδεν συνταγογραφείται κυκλοφορεί στην Ελλάδα και παρά το ότι το πρότεινε σε όλους τους γονείς της κόρης της και δεν έιναι θέμα κόστους το παιδί πάει σε ιδιωτικό σχολείο ελάχιστοι εμβολίασαν τα παιδιά τους. Το εμβόλιο κοστίζει 100ευρώ. Καλό είναι να γίνει στην βρεφική και παιδική ηλικία και να επαναληφθεί στην εφηβεία. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 80.000 ελληνόπουλα.
Η εκστρατεία «Παιδικά Χαμόγελα», μια σημαντική πρωτοβουλία της GlaxoSmithKline, ανακοινώθηκε σήμερα 15 Νοεμβρίου 2015, σε ειδική εκδήλωση. Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα.
Την δέσμευση της GlaxoSmithKline στην καινοτομία και στην κυκλοφορία νέων και καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών σημείωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος GSK Ελλάδος, κύριος Roberto Greco. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην GSK που προσφέρουμε ένα εμβόλιο που προστατεύει από μια τόσο επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί πολλές αθώες ζωές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε επικεφαλής μιας εκστρατείας που θα διευκολύνει το ρόλο των παιδιάτρων στην ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε ότι, την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το Bexsero είναι διαθέσιμο σε όλα τα παιδιά που το χρειάζονται. Άλλωστε έχουμε δεσμευτεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα, να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Greco.
Την επικινδυνότητα της νόσου τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το Eθνικό Kέντρο Aναφοράς Mηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. «Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με τον εμβολιασμό για την οροομάδα C, ο οποίος έφερε την επίπτωση της νόσου από την οροομάδα αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας πλέον την οροομάδα Β να κυριαρχεί. Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα το εμβόλιο για την οροομάδα Β είναι πραγματικότητα και δίνει τη δυνατότητα στην παιδιατρική κοινότητα να συμβάλλει δραστικά στη μείωση της νόσου », τόνισε ο κύριος Κωνσταντόπουλος.
Η κυρία Αναστασία Νάτσιου, Παιδίατρος, αναφέρθηκε στις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νόσηση από μηνιγγιτιδόκοκκο στο ίδιο το παιδί και στο περιβάλλον του, παρουσιάζοντας ένα περιστατικό που αντιμετώπισε πρόσφατα, μία έφηβη κοπέλα 16 ετών. «Όλα αυτά θα τα είχαμε αποφύγει, εάν απλά είχε εμβολιασθεί το παιδί», σχολίασε κλείνοντας την ομιλία της.
Την καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα», που περιλαμβάνει tv & radio spot, καταχωρήσεις και την ιστοσελίδα www.paidikahamogela.gr, παρουσίασε αναλυτικά η κυρία Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διευθύντρια GSK Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος της καμπάνιας ‘’Παιδικά Χαμόγελα’’ είναι να ενημερώσει το κοινό πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. O εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία και αποτελεί μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην ευημερία των πληθυσμών».
Στην Ελλάδα το 1ο εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β
Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο έναντι μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β διατίθεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου δύο χρόνια από την εταιρεία GSK, ενώ έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2013. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology». Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος και μέσα από την παγκόσμια χρήση του εμβολίου, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.