Θεσμοί και κράτος προσπαθούν να αυξήσουν τη διείσδυση των γενοσήμων

Διά της πλαγίας οδού, θεσμοί και κράτος προσπαθούν να αυξήσουν τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, θεωρώντας ότι μέσω αυτών των σκευασμάτων υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί περαιτέρω και η φαρμακευτική δαπάνη. Έτσι, μετά την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της επωνυμίας, στη μάχη για την κυριαρχία των αντιγράφων μπαίνει…. άθελα του και ο ασφαλισμένος! Tην ίδια στιγμή, το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας σχεδιάζει να αποσύρει πολλά από τα πρωτότυπα σκευάσματα που διαχειρίζεται.
Παράγοντας από τον χώρο της υγείας, μας αποκάλυψε ότι αφού απέτυχε το μέτρο της συνταγογράφησης – που ξεκίνησε να γίνεται σύμφωνα με τη δραστική ουσία και όχι με την επωνυμία, αν και οι γιατροί έχουν το ελεύθερο σε ένα ποσοστό 15% να συνταγογραφούν βάσει της επωνυμίας-να επιφέρει το επιθυμητό ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά, αποφασίστηκε η αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά του φαρμάκου.
Μέθοδος που ουσιαστικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποτρέπει τον ασφαλισμένο από την αγορά ενός ακριβού σκευάσματος, λόγω της σημαντικά μειωμένης οικονομικής του δύναμης. Έτσι, ενώ πριν λίγο καιρό το ποσοστό της συμμετοχής έφθανε στο 20%, τώρα η συμμετοχή του μπορεί να φθάνει και στο 60%.
Ίσως, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η μέθοδος αυτή θα οδηγήσει και στο επιθυμητό στόχο των θεσμών και του κράτους, να αυξήσουν δηλαδή τα γενόσημα το μερίδιό τους στην αγορά φθάνοντας στο πολυπόθητο 65%. Ποσοστό που απέχει μακράν από το σημερινό μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνουν τα αντίγραφα. Τα οποία βάσει των πωληθέντων τεμαχίων έκλεισαν το 2015 με μερίδιο της τάξεως του 26,88% από 25,40% το 2014. Την ίδια περίοδο, το μερίδιό τους βάσει της αξίας τους διαμορφώθηκε σε 23,20% από 21,70% το 2014.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την αντικατάσταση των πρωτότυπων φαρμάκων που έχει στη φαρέτρα της με φθηνότερα γενόσημα. Κάποτε, αναφέρουν πηγές της αγοράς, τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν και υψηλό διαχειριστικό κόστος συνέφεραν την επιχείρηση (φαρμακοβιομηχανία) που τα δούλευε με περιθώριο κέρδους έως και 80%. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει. Οι ίδιες πηγές, μας ανέφεραν το παράδειγμα ενός σκευάσματος πολυεθνικής που ενώ μέχρι πριν μερικά χρόνια κόστιζε 25 ευρώ (τιμή λιανικής για ένα πακέτο με 10 δισκία), σήμερα η τιμή του έχει πέσει στα 12 ευρώ. Τιμή που πρόκειται να συμπιεστεί και άλλο βάσει της εγκυκλίου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 η οποία όριζε ότι τα πρωτότυπα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 12 ευρώ θα χάσουν το 100% της αξίας τους μέχρι τα τέλη του 2017.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα δούμε αρκετά πρωτότυπα φάρμακα να εξαφανίζονται από την αγορά και στη θέση τους θα δούμε άλλα φθηνότερα έως και 50% με ίσως κάποιες ομοιότητες με τα παλαιότερα φάρμακα στη συσκευασία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ