Ότι η άσκηση σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της σκέψης και των νοητικών ικανοτήτων που επέρχονται με τη γήρανση, επισημαίνεται σε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού της αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε άνοδο, κάτι που σημαίνει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας λόγω προβλημάτων της σκέψης και της μνήμης θα αυξηθεί.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η μελέτη έδειξε ότι για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η τακτική άσκηση μπορεί να είναι προστατευτική, βοηθώντας τα να διατηρήσουν τις γνωστικές ικανότητες τους.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 876 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 71 χρόνια, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για τη νοητική τους κατάσταση με βάση την ταχύτητα επεξεργασίας, τη σημασιολογική μνήμη, την επεισοδιακή μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία. Ποσοστό 90% των συμμετεχόντων ανέφεραν ελαφρά άσκηση και 10% μέτρια έως έντονα επίπεδα άσκησης.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 7 χρόνια αργότερα με τα ίδια τεστ, και ξανά 5 χρόνια μετά.
Από αυτούς, όσοι δε γυμνάζονταν παρουσίαζαν «νοητική γήρανση» ίση με 10 ή και περισσότερα χρόνια σε σχέση με όσους ανέφεραν μέτρια έως έντονη άσκηση. Η διαφορά παρέμεινε και μετά το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η υψηλή πίεση του αίματος και το δείκτη μάζας σώματος.
Σύμφωνα και με τα παραπάνω, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.