Το 72% των Ευρωπαίων «τρέμουν» τον οδοντίατρο & οι γιατροί εκπαιδεύονται!

Νέο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη,  διδάσκει τους οδοντιάτρους πως  να χαλαρώνουν με έξυπνες τεχνικές, τον φόβο των ασθενών τους.

Ο φόβος της ιατρικής καρέκλας είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο τους, όχι μόνο για έναν απλό ετήσιο έλεγχο της στοματικής υγιεινής τους, αλλά ακόμα και για σοβαρά περιστατικά που τους προκαλούν οξύ πόνο.

Image result for Comdent Project.

Έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Πολωνία, Αυστρία και Ρουμανία, έδειξε ότι:

  • Το 72% των ασθενών φοβούνται κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον οδοντίατρο.
  • Οι ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν μάλιστα, πως το 50% των οδοντιάτρων δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους.
  • Σχεδόν 92% των ασθενών δήλωσαν πως θέλουν ο οδοντίατρος τους να ελέγχει την κατάσταση και να αισθάνονται ασφαλείς μαζί του.
  • Πάνω από το 1/3 των ασθενών, νιώθουν καλύτερα όταν ο γιατρός ξέρει πως να τους προσεγγίσει και προτιμούν έναν «επικοινωνιακό» επιστήμονα.

 

Οδοντίατροι: «Τα ιατρικά βιβλία δεν γράφουν τεχνικές επικοινωνίας με τους ασθενείς!»

Εντυπωσιακά όμως, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και απο την πλευρά των γιατρών.

  • Το 80% των ερωτηθέντων οδοντιάτρων ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, δεν διδάχτηκαν ολοκληρωμένα θέματα επικοινωνίας & ότι η μόνη σχετική εκπαίδευση πάνω στην επικοινωνία, ήταν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.
  • Το 78% των ερωτηθέντων οδοντιάτρων εξέφρασαν την ανάγκη για περισσότερη γνώση πάνω σε θέματα επικοινωνίας και διαπροσωπικών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ένα πρόβλημα που δεν λύνεται μέσα απο τα ιατρικά βιβλία. Ο φόβος . Οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε επικοινωνιακές τεχνικές και μεθόδους που  θα τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση άγχους, πανικού και φόβου των ασθενών. Έτσι δημιουργήθηκε το Comdent Project.

Image result for Comdent Project.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προγραμμάτων Erasmus+ με τίτλο: “Comdent Project: Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας μεταξύ των ιατρών με ειδικότητα στην οδοντιατρική” και δημιουργήθηκε απο 4 εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ευρώπη.

Την SYNOLIC® – nlpingreece® από την Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου και ο συνεργάτης της Γιάννης Αθανασόπουλος,   την  KIKO Business Solutions της Πολωνίας, Mind Master Creative από τη Ρουμανία, και από την Αυστρία τη ÖTZ-NLP &NLPt.

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου και ο Γιάννης Αθανασόπουλος είναι Licensed NLP  Trainers. Ειδικοί στην ψυχολογία της επικοινωνίας, με πολυετή πείρα στην Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ και στη Μεση Ανατολή. Ειδικεύονται στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων  σε θέματα ανάπτυξης και αξιοποίησης του δυναμικού των ανθρώπων για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους  τόσο  στην  προσωπική και κοινωνική  τους ζωή όσο και στις  επαγγελματικές δραστηριότητες τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιούργησαν, σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με  ομάδα ψυχολόγων/ψυχιάτρων, ειδικούς σε φόβους και φοβίες αλλά και  οδοντιάτρους. Παρέχεται στα Πανεπιστήμια της Ιατρικής και το διδάσκουν και οι ίδιοι στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης. Στόχος του προγράμματος είναι να εξελίξει τις ικανότητες επικοινωνίας των οδοντιάτρων με τους ασθενείς ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα τις δύσκολες καταστάσεις. Αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης θα αντιστοιχεί στο 6ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων.

 

Λίγα λόγια παραπάνω για τους δημιουργούς

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου διευθύνει τον τομέα Research & Development στην εταιρεία Synolic® –  Development Systems και την nlpingreece ®.

gfd

Με Master of Social Science  – UK  και  Ph. D. σε Human Resource Management – USA.  συμμετείχε στην ομάδα μελέτης και έρευνας για το μοντέλο “Η Σύνολος Προσέγγιση στην Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού” των Dr. Alan M. Barratt και Dr. D. Patrick Georges.

Είναι Licensed NLP  Trainer.  Mελέτησε στην Αμερική με «Advanced Neuro Dynamics” Tad James και “The First Institute of NLP & DHE™” Richard Bandler & NLP University UCSZ, Robert Dilts, Judith Delozier.

Είναι μέλος του European Board of NLP (EBNLP), European Community of NLP, American Board of NLP,  Time Line Therapy ™ Association,  Global NLP Training & Consultanting Community (GTC),  ASTD (American Society for Training and Development), IFTDO (International Federation for Training and Development Organizations) και ιδρυτικό μέλος του HBNLP (Hellenic Βoard of NLP),με στόχο την  συνεργασία με επιστημονικές κοινότητες για την άντληση συμπερασμάτων αναφορικά στις εφαρμογές του συστήματος “NLP” (Νeuro Linguistic Programming , Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός) σε διάφορους κλάδους.

Από το 1998 στόχος της στην nlpingreece®  είναι η προσαρμογή στην  γλώσσα και κουλτούρα  του συστήματος “NLP” (Νeuro Linguistic Programming , Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός) και η σωστή ενημέρωση του ελληνικού κοινού με κατασταλαγμένη γνώση,  μέσα από την αξιοποίηση στην πράξη σε διάφορα πρωτόκολλα εφαρμογής όπως στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,  στην επικοινωνία,  στην εκπαίδευση στη συμβουλευτική.

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία, «NLP – Η απομυθοποίηση», «Πρακτικός Προσανατολισμός στο Σύγχρονο Μάνατζμεντ» και «Τέχνη και Τεχνική των Διαπραγματεύσεων» και “Πάρ΄το αλλιώς”.

 

Ο Ιωάννης Αθανασόπουλος είναι o Business Development Director στην Synolic ® – nlpingreece ® που ειδικεύεται στην εφαρμογή του μοντέλου Synolic® Human Recourse Development σε διάφορους οργανισμούς και εταιρείες σε διάφορους κλάδους.

 

dsf

Ως Μηχανολόγος Ναυπηγός, με MBA από το Manchester Business School, ξεκίνησε την καριέρα του από τη ναυτιλία και πέρασε γρήγορα στη βιομηχανία παραγωγής σιδήρου και χάλυβα σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Πιστοποιημένος Σύμβουλος & Εκπαιδευτής από το NLP Global Training & Consulting Community του NLP-University στο UCSC, ειδικεύεται σε θέματα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας επιχειρήσεων και των στελεχών τους.

Κατέχει θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε όμιλο εταιρειών και στο Σύλλογο Ελλήνων Αποφοίτων του Manchester Business School. Είναι επίσης μέλος του European Board of NLP, European Community of NLP και του Hellenic Board of NLP.

Αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού και ελεύθερου χρόνου & ενέργειάς του, υποστηρίζοντας ΜΚΟ.  Όντας μέλος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας στο Γουδί Αθήνας, απασχολείται ενεργά, μαζί με την ομάδα των επαγγελματιών, σε διάφορες θεραπευτικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες.

Η ελληνική κοινότητα είναι πολύ περήφανη που αποτελείται απο ανθρώπους σαν κι αυτούς, νέους, έξυπνους με φρέσκιες ιδέες.

Τους ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

Διαβάστε επίσης: