Τι περιμένεις συνήθως να αντιμετωπίσεις την ώρα της προπόνησης ή αμέσως μετά; Πολύ ιδρώτα, υψηλότερους παλμούς, βαρύτερη ανάσα και λίγο πόνο στους μυς (εξαιτίας της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος). Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι ανησυχητικό -όλα, μπορείς να τα θεωρήσεις μέχρι και καλοδεχούμενα. Όμως σκοτοδίνη, καούρες και βελονιές στα πλευρά δεν είναι καλοί οιωνοί.
Δυο ειδικοί γιατροί μιλούν για τα πιο παράξενα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείς στο γυμναστήριο -και πότε θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσεις.
Τρέμουλο και αστάθεια
Αφού έχεις ολοκληρώσει τα τυπικά σετ ημικαθισμάτων, ο προπονητής σού ζητά να εκτελέσεις άλλο ένα σετ με το ένα πόδι ακουμπισμένο στον πάγκο ακριβώς πίσω σου -το λεγόμενο βουλγάρικο ημικάθισμα. Αλλά με την πρώτη κίνηση αισθάνεσαι το ένα πόδι που στηρίζει την άσκηση να σπαρταρά σα να πυροβολήθηκε με taser και το άλλο να μην μπορεί να συγκρατήσει ούτε το ελάχιστο βάρος που δέχεται, δείχνοντας σαν παράλυτο. Τι διάολο γίνεται, αναρωτιέσαι.
“Ίσως πολλά, ίσως και τίποτε”, απαντά ο αθλητίατρος Keith Veselik, διευθυντής της πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Σύστημα Υγείας του πανεπιστημίου Λογιόλα στο Σικάγο. “Συχνά οι μύες εμφανίζουν έντονο τρέμουλο, το οποίο οφείλεται απλά στην υπερκόπωση ή την κακή τεχνική εκτέλεσης μιας άσκησης”. Ωστόσο, ο John P. Higgins, καθηγητής της φυσιολογίας της άσκησης στο ιατρικό κέντρο Memorial Hermann του Τέξας, λέει ότι μπορεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου να έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. “Μια αιφνίδια κρίση υπογλυκαιμίας δημιουργεί συμπτώματα σαν κι αυτά, φτάνοντας μέχρι και στην απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)”.
Πώς θα ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο: “Πριν ασκηθείς, κατανάλωσε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο ή μια ενεργειακή μπάρα, ώστε να αποφευχθεί η πτώση του σακχάρου στο αίμα”, προτείνει Veselik. “Και αν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερη ώρα ή γίνονται όλο και πιο συχνά, δες το γιατρό σου”, προσθέτει.
Ίλιγγος και σκοτοδίνη
Το να σου συμβεί κάτι τέτοιο με με 30κιλη μπάρα πάνω από το κεφάλι σου μπορεί να αποβεί και μοιραίο. “Αλλά, όπως ακριβώς και οι μυϊκοί σπασμοί, έτσι και η έντονη ζαλάδα, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες”, λέει ο Veselik. “Όμως ο ίλιγγος και η σκοτοδίνη που εμφανίζεται μόνο κατά την προπόνησησίγουρα οφείλεται σε σημαντική αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υποογκαιμία, δηλαδή χαμηλό όγκο αίματος στον οργανισμό”, τονίζει ο Higgins.
Πώς θα ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο: “Σταμάτησε αμέσως την προπόνηση και πιες λίγο νερό. Αν δεν δεις βελτίωση, τότε είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο εσωτερικό του αφτιού σου και αυτό απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία από ειδικό γιατρό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες” υποστηρίζει ο Veselik.
Πηγή: capital.gr