Νινίδα στα μωρά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ένα στα δύο μωρά θα εμφανίσουν στο τριχωτό του κεφαλιού τους τη γνωστή νινίδα η οποία τα ταλαιπωρεί. Η νινίδα αναγνωρίζεται σαν παχιά, κιτρινωπά λέπια σε ένα μέρος ή και σε ολόκληρο το τριχωτό του κεφαλιού. Μοιάζει σαν μπαλώματα κρούστας.

Η νινίδα προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος και είναι απολύτως αβλαβής. Επειδή, όμως, κάποιες φορές συνοδεύεται από κνησμό, θα πρέπει να εμποδίζουμε το μωρό να ξύνεται, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Το μωρό μπορεί να έχει επίσης κοκκινίλα και μικρό ξεφλούδισμα ανάμεσα στα φρύδια , πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό, τις μασχάλες, στην έσω επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας.

Τα αίτια της νινίδας:

Τα αίτια εμφάνισης της νινίδας δεν είναι εντελώς γνωστά. Η επικρατέστερη άποψη θέλει τη σμηγματόρροια να οφείλεται στην μεταφορά ορμονών από τη μητέρα στο έμβρυο κατά το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμόνες φαίνεται ότι προξενούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα την ώρα που ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Malassesia furfur στην επιφάνεια του δέρματος.

Πώς να την αντιμετωπίσετε εσείς οι μανούλες:

– Για να αντιμετωπίσετε τη νινίδα κάνετε μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ειδικό λάδι ή ακόμη και με λάδι φαγητού μία ώρα περίπου πριν το καθημερινό του λούσιμο/ μπάνιο, τυλίξτε το με ένα ζεστό πανάκι (το οποίο θα συγκρατήσετε στη θέση του με ένα σκουφί) και στο λούσιμο τρίψτε το απαλά ώστε να απομακρυνθούν τα λέπια.

– Διαφορετικά, προμηθευτείτε ένα ειδικό κερατινορυθμιστικό προϊόν, εφαρμόστε το στις πλάκες μετά το λούσιμο και αφήστε το να δράσει όλη νύχτα για να την μαλακώσει και να είναι εύκολο τη επομένη να την αφαιρέσετε με το βούρτσισμα.

– Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κτενάκι γιατί μπορεί να γδάρετε το κεφαλάκι του μωρού και να υπάρξει μόλυνση. Επίσης, μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε την νινίδα με τα νύχια.

– Επαναλάβετε τη θεραπεία με το λάδι ή την κρέμα μόλις δείτε ξηροδερμία στο κεφαλάκι του μωρού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον παιδίατρο για να σας δώσει τις σωστές συμβουλές και να την αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ