Αντιγήρανση και διατροφή

Η εμφάνιση καλώς ή κακώς μετράει πολύ. Ας λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής αλλά δυστυχώς γνωρίζουμε ότι όταν έρθουμε σε πρώτη επαφή με ένα άτομο και ειδικά μια γυναίκα με έναν άντρα πιστέψτε με δεν θα δει τα ωραία σας μάτια. Το δέρμα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή μας, σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά. Η αντιγήρανση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή κυρίως της γυναίκας. Για το θέμα «αντιγήρανση» πολλοί ειδικοί έχουν μιλήσει, δίνοντας χρήσιμες και εύκολες συμβουλές.

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας στο θέμα «αντιγήρανσης»;

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύουν τη δομή της επιδερμίδας. Ειδικότερα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Αντιοξειδωτική δράση και  φωτοπροστασία. Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή. Ειδικά για τη βιταμίνη C και Ε όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο στο δέρμα μας αλλά σε όλη την υγεία του οργανισμού μας.

Αντιφλεγμονώδη δράση – ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά τη γήρανση ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση).

Υπάρχουν όμως τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Τα κορεσμένα λίπη, όπως το μπέικον, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά
  • η υπερβολική πρόληψη ζάχαρης, συμβάλλει στη δυσλειτουργία του φυσικού κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας ανελαστική υφή και διαταραχές στο φυσικό χρώμα του δέρματος
  • η υπερκατανάλωση καφέ (όχι > 2 φλιτζάνια/ ημέρα)
  • το κόκκινο κρέας (όχι > 2 φορές/ εβδομάδα)
  • η υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα μπισκότα, τα χημικά πρόσθετα στις τροφές και προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

Από μικρές λίγο πολύ όλες γνωρίζουμε τι κάνει καλό και τι δεν κάνει, το θέμα είναι κατά πόσο έχουμε την πειθαρχία και το σθένος να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες και να βάλουμε μπροστά από όλα την καλή λειτουργία και την καλή εμφάνιση του οργανισμού μας.