Ελαιόλαδο: Ο «ισχυρός» σύμμαχος για το δέρμα σας

Η γνωστή ανά τον κόσμο «μεσογειακή διατροφή» είναι το έναυσμα για μια καλή και μακρά ζωή λένε οι επιστήμονες. Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη διατροφή μας όσο και στο δέρμα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στην αντιγήρανση του προσώπου. Το ελαιόλαδο περιέχει τους ασαπωνοποιητές, τους οποίους θα αναλύσουμε στη συνέχεια. Αντιγήρανση και «λαδάκι» έχουν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους. Πάμε να το δούμε αναλυτικά.

Τι είναι οι ασαπωνοποιητές

Όλα τα φυτικά έλαια σαπωνοποιούνται, δηλαδή μπορούν να μετατραπούν σε σαπούνι. Οι χημικοί έχουν διακρίνει μέσα στο ελαιόλαδο, τα συστατικά που μετατρέπονται σε σαπούνι αλλά και όσα απομένουν και ονομάζονται οι ασαπωνοποιητές. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ο αριθμός των λιπαρών οξέων που παραμένουν ασαπωνοποίητα είναι μεγαλύτερος από αυτόν του απλού ελαιολάδου, φροντίζοντας το δέρμα καλύτερα.

Τι κάνουν στην πράξη οι ασαπωνοποιητές;  Ενεργοποιούν τους ινοβλάστες να παράγουν διαλυτό κολλαγόνο, χαρακτηριστικό του νεανικού δέρματος σε σύγκριση με το αδιάλυτο κολλαγόνο που χαρακτηρίζει την ώριμη επιδερμίδα. Οι ινοβλάστες χρησιμοποιούνται και στη δερματολογία για τη θεραπεία επιδερμίδων που έχουν διάφορα προβλήματα, π.χ. δερματίτιδα, έκεζεμα κ.λπ.

Ωστόσο είναι σημαντικό το προϊόν το οποίο θα επιλέξετε να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου με φυσικό τρόπο, δηλαδή κολλαγόνο που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Και αυτό διότι έτσι πραμένετε ενυδατωμένοι από μέσα, γεγονός που ανανεώνει την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας σας αποτελεσματικότερα. Στην αντίθεση περίπτωση, όταν δηλαδή εφαρμόζετε εσείς στο δέρμα σας ένα προϊόν με κολλαγόνο ή σκέτο κολλαγόνο ως εξωτερικό συστατικό, αυτό επειδή έχει υψηλό μοριακό βάρο,ς λόγω της ζωικής προέλευσής του, δεν καταφέρνει να εισχωρήσει πεερισσότερο από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος – ουσιαστικά επιτυγχάνετε μια καλή ενυδάτωση στο δέρμα σας.

Μια ακόμα δημοφιλής χρήση τους είναι στις κρέμες κατά των ραγάδων και των κηλίδων, οι οποίες προκαλούνται από μια μεταβολή των ινών κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Γενικά το λαδάκι λειτουργεί υπέρ της αντιγήρανσης και είναι ένα προϊόν που όλοι έχουμε στα σπίτια μας. Οπότε όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση «Μην το πιείτε, χρησιμοποιήστε το όπως καλύτερα μπορείτε».