Γράφει ο Dr Απόστολος Καραλέξης- Δερματολόγος
Στις εργασίες του 24ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της International Society of Hair Restoration Surgery(Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού) στο Λας Βέγκας τον περασμένο Οκτώβριο παρουσιάστηκε διεξοδικά η πολύτιμη χρήση των βλαστοκυττάρων(stem cells) στην αποκατάσταση της αραίωσης των μαλλιών και στη χρήση τους στην μεταμόσχευση μαλλιών. Το συνέδριο παρακολούθησε ο Δερματολόγος-Δερματοχειρουργός Απόστολος Καραλέξης Διευθυντής της Δερματολογικής κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Διευθυντής της κλινικής Derma Hair ο οποίος έχει εκπαιδευθεί στις ΗΠΑ στη Δερματοχειρουργική και στην μεταμόσχευση μαλλιών.
Τα βλαστοκύτταρα(stem cells) μπορούν να δράσουν ευνοϊκά στην αραίωση των μαλλιών, στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή κοινώς φαλάκρα και στην γυροειδή αλωπεκία. Μπορούν επίσης να¨ προετοιμάσουν¨ το τριχωτό της κεφαλής σε συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων για μία μελλοντική μεταμόσχευση μαλλιών έτσι ώστε αυτό να καταστεί πιο εύφορο(αύξηση του growth index).
Η συρρίκνωση των βλαστοκυττάρων (stem cells)είναι ο πραγματικός λόγος της απώλειας των μαλλιών. Οι τρίχες ανανεώνονται από τα βλαστικά κύτταρα(stem cells) που βρίσκονται επάνω στο θύλακα και που είναι σε θέση να συνεχίσουν θεωρητικά τη διαίρεση και τη δημιουργία νέων βλαστικών κυττάρων. Όμως τελικά, αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι που με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Έτσι η φθορά στο DNA αυτών των βλαστικών κυττάρων του θυλάκου της τρίχας προκαλεί χημικές αλλαγές που ωθούν το θύλακα της τρίχας στο να σταματήσει τη δημιουργία νέων τριχών. Στην πραγματικότητα, ο θύλακας της τρίχας αρχίζει να συρρικνώνεται και να παίρνει όλο και μικρότερες διαστάσεις καθιστώντας έτσι όλο και πιο δύσκολο την αύξηση των νέων μαλλιών.( Time 5 Feb 2016)
Πηγή προέλευσης των Βλαστοκυττάρων(stem cells) είναι εκτός από τον μυελό των οστών και ο λιπώδης ιστός(λιποκύτταρα) που μπορούμε εύκολα να συλλέξουμε από διάφορα σημεία του σώματός μας και έπειτα από ειδική επεξεργασία να καταφέρουμε να απομονώσουμε τα βλαστοκύτταρα τα οποία περιέχουν πολλούς αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη των μαλλιών(The American Journal of Cosmetic Surgery, Vol. 29, No. 4,2012). Εξάλλου τα λιποκύτταρα είναι εδώ και χρόνια γνωστό ότι έχουν αναζωογονητικές ιδιότητες στο δέρμα γιατί περιέχουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι διεγείρουν τη σύνθεση του κολλαγόνου. Έτσι ενώ μέχρι πρότινος εφαρμόζαμε την μεταφορά λίπους στο πρόσωπο με καταπληκτικά αποτελέσματα ως αναφορά την ανανέωση και την αύξηση του όγκου του, τώρα με μια ειδική επεξεργασία καταφέρνουμε να απομονώσουμε τα βλαστοκύτταρα από τα λιποκύτταρα.
Πώς γίνεται η όλη διαδικασία;
Επιλέγουμε ένα σημείο με περίσσεια λίπους όπως η κοιλιά και κάνουμε τοπική αναισθησία. Κατόπιν συλλέγουμε μικρό αριθμό λιποκυττάρων τα οποία τα φυγοκεντρούμε για 8 λεπτά στις 3500 στροφές/λεπτό. Έπειτα απομονώνουμε με ειδική συσκευή τα βλαστοκύτταρα τα οποία κατόπιν εγχύουμε ως μεσοθεραπεία στο τριχωτό της κεφαλής. Η όλη διαδικασία δεν πονά καθόλου, είναι απόλυτα ασφαλής και η διάρκειά της είναι περίπου 30 λεπτά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άνδρες και σε γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών.
Σε μια μελέτη που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο του Λας Βέγκας φάνηκε ότι με τη χρήση βλαστοκυττάρων η τριχοφυΐα αυξήθηκε σε ποσοστό που πλησιάζει το 30%.
Μπορεί να επαναληφθεί κάθε μήνα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η σταδιακή επανέκφυση των μαλλιών διατηρείται για τουλάχιστον 1,5 χρόνο πράγμα που εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς(The American Journal of Cosmetic Surgery, Vol. 29, No. 4,2012).
Η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα στο πρόσωπο φαίνεται να έχει επίσης καταπληκτικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση των ρυτίδων, τη σύσφιξη του δέρματος και την λεύκανσή του (The American Journal of Cosmetic Surgery, Vol. 29, No. 4,2012).
Η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί ακόμη να συνδυαστεί με ταυτόχρονη μεσοθεραπεία με αιμοπετάλια το γνωστό PRP(Platelet Rich Plasma) το οποίο γίνεται έπειτα από λήψη μικρής ποσότητας αίματος το οποίο σαν υλικό περιέχει κι αυτό αυξητικούς παράγοντες.
Οι θεραπείες αυτές πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην κλινική Derma Hair από τον Δερματοχειρουργό Κο Απόστολο Καραλέξη
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Οι θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα δείχνουν τα πρώτα θετικά τους σημάδια για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, όμως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και ουσιαστικά εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της τριχόπτωσης. Η μόνη σίγουρη θεραπεία προς το παρόν για την αποκατάσταση της αλωπεκίας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών την οποία πραγματοποιεί ο Κος Καραλέξης με την μέθοδο power FUE.
Dr. Απόστολος Καραλέξης
www.karalexis.gr
www.dermahair.gr