Ερώτηση Ν. Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας για τη Roche

Ερώτηση απηύθυνε ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το ζήτημα της Roche. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της εταιρείας να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) από τη λίστα συνταγογραφούμενων του ΕΟΠΥΥ, ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση ώστε να απαντήσει για το πώς θα διασφαλιστεί η αποζημίωση του συγκεκριμένου ογκολογικού φαρμάκου για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.  Επιπλέον, θέτει ως ερώτημα,  αν μπορεί η κάθε φαρμακευτική εταιρεία να αποσύρει φάρμακα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών.

Διαβάστε όμως αναλυτικά την ερώτηση που κατατέθη στην Βουλή:

H Roche Hellas αποφάσισε να αποσύρει το ογκολογικό σκεύασμα Cotellic από τη θετικήλίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι στην πρωτοβουλία αυτή της Roche Hellas συνέβαλε η απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017. Το Cotellic (cobimetinib) συμπεριλήφθηκε στη θετική λίστα τον Φεβρουάριο του 2017 και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα. Η εταιρία σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της τα εξής :

Θεωρούμε ότι η επιβολή της έκπτωσης 25% στα νέα σκευάσματα είναι ένα μέτρο οριζόντιο και μη ορθολογικό, το οποίο:

  • Δεν παρέχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Δεν προσθέτει καμία αξία ούτε εξοικονομεί πόρους για το σύστημα υγείας. Δεν παρέχει καμία οικονομική ελάφρυνση στους φορολογούμενους και στους ασφαλισμένους.
  • Το όφελος για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μηδαμινό: το μέτρο εκτιμάται ότι θα μειώσει τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη μόλις κατά 0,36% και την υπέρβαση (clawback) κατά 1,9% για το 2017.
  • Η εκτίμηση για το clawback το 2017 είναι 690 εκατ. ευρώ (αφορά σε εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή δαπάνη). Με την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης 25%, το ποσό αυτό θα μειωθεί περίπου σε 677 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,9%.
  •  Δημιουργεί, αντιθέτως, πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητα και η προστιθέμενη αξία των νέων σκευασμάτων και δεν «αποζημιώνεται» το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες.
  • Αποτελεί οριζόντια προσέγγιση της καινοτομίας που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές για αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και αποζημίωση στη βάση του προστιθέμενου οφέλους που προσφέρουν στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία.
  • Η υποχρεωτική έκπτωση 25% εφαρμόζεται μόνο σε νέα σκευάσματα, ακόμη κι αν αυτά υπερτερούν σημαντικά σε όρους κλινικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.
  • Με την εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, η τιμή που αποτελεί αφετηρία διαπραγμάτευσης για μια νέα θεραπεία, είναι κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή παραγωγού.
  • Καθιστά δύσκολη έως και απαγορευτική την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
  • Συνιστά παρέμβαση στην αγορά, δημιουργώντας θέματα ανταγωνισμού:
  • Ανταγωνιστικά προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά δεν υπόκεινται στην υποχρεωτική έκπτωση του 25%, παρά το ότι αποδεδειγμένα διαθέτουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα.
  •  Επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο.
  •  Πλήττει την επένδυση και την επιχειρηματικότητα στη χώρα, σε έναν κλάδο που παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και απασχολεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.
  • Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες τώρα και στο μέλλον, «θωρακίζοντας» παράλληλα την εταιρεία μας απέναντι στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η τιμολογιακή πολιτική υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων στις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν καινοτόμα φάρμακα.
  • Αίτημά μας είναι να αποσυρθεί το μέτρο της οριζόντιας υποχρεωτικής έκπτωσης 25% σε όλα τα νέα σκευάσματα.
  • Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο σκεύασμα ή μια συγκεκριμένη εταιρεία.
  • Αφορά πρωτίστως και πάνω από όλα τη δυνατότητα και το δικαίωμα των ελλήνων ασθενών και ιατρών να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με σημαντικά οφέλη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Πώς θα διασφαλιστεί η αποζημίωση του πανάκριβου αυτού ογκολογικού φαρμάκου για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη;

2)  Το μέτρο της επιβολής της έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση; Το θεωρείτε ορθολογικό;

3) Μπορεί η κάθε φαρμακευτική εταιρεία να αποσύρει φάρμακα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών; Τι προβλέπει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ για αυτές τις περιπτώσεις;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ