«Το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά»… αυτό ήταν το μήνυμα που επέλεξαν να περάσουν στους Θεσσαλονικείς έφηβοι από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης που οργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος με αφορμή την 31η Μάιου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.
Από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι, περισσότερα από δέκα παιδιά, ηλικίας 16-17 ετών, μοίρασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπλουζάκια με κοινωνικά μηνύματα κατά του καπνίσματος .
Σε δύο σημεία , στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πλατεία Λευκού Πύργου, , ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και Γ.Γ της Ε.Μ.Π.Ε.Π.Θ και ο Αντώνης Αντωνιάδης, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΓN Ν. ΣΕΡΡΩΝ, και Μέλος στο ΔΣ της Ε.Μ.Π.Ε.Π.Θ μαζί με εθελόντριες νοσηλεύτριες από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του ΙΚΑ 25ης Μαρτίου, ενημέρωσαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έναρξη του καπνίσματος σε συνδυασμό με τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ).
«Μέχρι σήμερα οι αντικαπνιστικές εκστρατείες είχαν επικεντρωθεί στην προσπάθεια διακοπής και μείωσης του καπνίσματος, χωρίς να στρέφονται στη ρίζα του προβλήματος. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των καπνιστών είναι καιρός πια να μετατοπιστούν από το πώς θα διακόψει το κάπνισμα κάποιος ενήλικος και να εστιαστούν στο πώς δεν θα το αρχίσει ο έφηβος. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το τσιγάρο είναι ναρκωτικό, πρέζα. Ο καπνιστής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξαρτημένο άτομο όπως ακριβώς το πρεζόνι. Έτσι πρέπει να το περάσουμε στη νεολαία μας » τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΜΠΕΠΘ και Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ,Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης, ΔΡ. Ηρακλής Τιτόπουλος στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές.
Στην Ευρώπη το 2018, περίπου 430.000 άτομα πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ διαγνώστηκαν περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα πάνω από 7.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της νόσου.
Το κάπνισμα είναι και η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, επιδεινώνει το άσθμα είτε στους ίδιους τους καπνιστές είτε στους παθητικούς καπνιστές. Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του αναπνευστικού, πνευμονίας και βρογχίτιδας.