Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από το 15% των νέων ζευγαριών αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Ο τρόπος ζωής μας πλέον είναι τόσο γρήγορος και δύσκολος, έχει τόσο άγχος η καθημερινότητα που δεν επιτρέπει στο ζευγάρι να αφεθεί και να λειτουργήσει με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Η γονιμότητα δυστυχώς θέλει ήρεμο έδαφος για να λειτουργήσει καθώς και έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Η ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για τη σύλληψη ενός παιδιού. Ο όρος γονιμότητα με τη βιολογική του έννοια δηλώνει την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, στην οποία η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπάρχει ή όχι ιδανική ηλικία για την απόκτηση παιδιού; Η απάντηση είναι «ναι»: η πιο γόνιμη δεκαετία και για τα δύο φύλα είναι η ηλικία των 20-30 ετών.
Η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά με την ηλικία τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται πιο γρήγορα λόγω αλλαγών που συμβαίνουν φυσιολογικά στις ωοθήκες. Σε αντίθεση με τους άντρες, οι οποίοι συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα σε όλη τους τη ζωή, η γυναίκα γεννιέται με το σύνολο του γεννητικού της υλικού. Από τα 39 μέχρι τα 42, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται και πάλι στο μισό. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 35 δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.
Πάμε να δούμε τους «εχθρούς» της γονιμότητας:
- Κάπνισμα και αλκοόλ
- Κακή διατροφή
- Παχυσαρκία
- Έκτρωση
- Μεγάλη ηλικία
- Αντισύλληψη
- Πλαστικές εγχειρήσεις
- Συστηματική νόσος και φάρμακα
Θέλει μεγάλη προσοχή, ειδικά στις μέρες μας, που ο μέσος όρος ηλικιακά που παντρεύονται οι γυναίκες είναι από 35 και άνω και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους άντρες μόνο που στους άντρες η φύση είναι πιο γενναιόδωρη διότι μπορούν να τεκνοποιούν για όλη τους τη ζωή (σχεδόν).