Όσοι πάσχουν από υπέρταση, γνωρίζουν ότι η συστηματική αεροβική άσκηση, όπως το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η ποδηλασία κ.ά. βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι πάσχοντες από υπέρταση έπρεπε να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη μετά από σχετική παρότρυνση των γιατρών τους, από το φόβο ότι η αύξηση της πίεσης κατά τη διάρκεια της ανύψωσης μεγάλου βάρους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, και μακροπρόθεσμα να αυξήσει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.
Τώρα, νεώτερες μελέτες, έρχονται να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, επειδή η αύξηση της μυϊκής δύναμης που επιφέρουν σημαίνει μείωση των απαιτήσεων από την καρδιά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από ανάλυση 11 κλινικών μελετών που συνέκρινε 182 ενηλίκες που έκαναν βάρη αρκετές φορές την εβδομάδα, με 138 εθελοντές που δεν έκαναν.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ασκήσεις με βάρη μείωναν τη συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 2% και τη διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός) κατά 4%.
Αν και τα οφέλη αυτά φαντάζουν μικρά, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία.
Άλλη μελέτη, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), έδειξε ότι 2-3 προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα (με ασκήσεις όπως οι κάμψεις δικεφάλων και οι πιέσεις ποδιών) είναι αρκετές για να μειωθεί η πίεση.
Σημειώνεται πάντως, ότι η ΑΗΑ προειδοποιεί ότι, ναι μεν οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να ωφελούν τους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, αλλά κανένας ασθενής δεν πρέπει να αρχίσει να προπονείται εάν πρώτα δεν ρωτήσει το γιατρό του