Στήθος: Πόσο καλά το γνωρίζουμε;

Το στήθος είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα μέρη του γυναικείου σώματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε βασικές πληροφορίες για την ανατομία αλλά και για τη φροντίδα σου.

Γιατί το στήθος σκληραίνει πριν την περίοδο;
Γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση των ορμονών, των οιστρογόνων και προγεστερόνης που συμβαίνει 1-2 εβδομάδες πριν αδιαθετήσουμε. Καλό είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου να αποφεύγεται τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, το πολύ κάπνισμα και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που συμβάλουν στην αύξηση των ορμονών.

Γιατί έχουμε τρίχες στις θηλές μας;
Η αλήθεια είναι κατά καιρούς εμφανίζονται τρίχες γύρω από τη θηλή αλλά είναι κάτι που δεν εμπνέει ανησυχία. Έτσι και αλλιώς υπάρχει σε αυτή την περιοχή μια διακριτική τριχοφυΐα (με μαλακές και σχεδόν αόρατες τρίχες – απλά ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο με λίγο πιο έντονα στοιχεία.

Γιατί το ένα στήθος μας είναι μεγαλύτερο από το άλλο;

Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει και με άλλα μέλη του σώματος μας. Στην πλειονότητα των ανθρώπων η αριστερή με τη δεξιά πλευρά παρουσιάζουν μικρές διαφορές, χιλιοστών.

Γιατί αισθανόμαστε φαγούρα στις θηλές;
Μια εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο είναι η αλλαγή του καιρού αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – περίοδοι που το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ξηρότητα. Μια ενυδατική κρέμα – με σύνθεση που περιέχει λανολίνη ή και λάδι καρύδας – θα βελτιώσει πολύ την κατάσταση.

Τι προκαλεί χαλάρωση στο στήθος μας – πέρα από βαρύτητα;
Η κακή υποστήριξη – το λάθος σουτιέν, δηλαδή – μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σφριγηλότητα του στήθους. Πολλές φορές κοιτάμε μόνο το σχέδιο και όχι τη φόρμα του σουτιέν με αποτέλεσμα να πιέζεται, να ξεχειλίζει ή να ταρακουνιέται. Φροντίστε το σουτιέν σας να αγκαλιάζει το στήθος και όταν γυμνάζεστε να επιλέγετε ένα ενισχυμένο αθλητικό σουτιέν.

Τα μη οργανικά αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του στήθους;
Κυκλοφορεί ένας «ιατρικός» μύθος ότι τα αποσμητικά με βάση αλουμινίου και αρωματικά στοιχεία τα οποία απορροφούνται από τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους αγωγούς κοντά στον ιστό του μαστού, επηρεάζουν τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη, εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.