Αν και πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να αναζητήσουν τη συμβουλή του ειδικού, είτε από άρνηση προς τις δυσκολίες επίδοσης, είτε λόγω αμηχανίας, είναι γεγονός ότι η εμφάνιση προβλημάτων στη στύση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο λόγο που θα οδηγήσει τον άνδρα μικρότερης ηλικίας στο γιατρό.
Με τη βοήθεια ενός καλού ιστορικού είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί η αιτιολογία για την πρώιμη εμφάνιση του προβλήματος πριν χρειαστεί να ακολουθηθεί μια περισσότερο διεξοδική διερεύνηση που μπορεί να είναι σε αρκετές επεμβατική και μεγάλο κόστος.
Καθώς η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί συχνό πρόβλημα για κάθε άνδρα μετά τα 40, οι πληροφορίες που αντλούμε από την υπάρχουσα βιβλιογραφία αφορούν τους άνδρες μέσης ηλικίας όπου υπάρχει σαφής συσχέτιση με παράγοντες κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, με φαρμακευτικές ουσίες και παθήσεις του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Επιπροσθέτως, η στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται συχνότερα στον παχύσαρκο, καπνιστή άνδρα με καθιστική ζωή και κακή διατροφή, κάτι που δυστυχώς είναι αρκετά συνηθισμένο στη χώρα μας. Παράλληλα, χημικές ουσίες που υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αντρών.
Τα οργανικά αίτια της στυτικής διαταραχής είναι κυρίως αγγειακού τύπου, λόγω διαβήτη, καπνίσματος, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης, ωστόσο παρατηρούνται μόλις στο 15-20% των ανδρών πριν τα 40. Όμως, η ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία δεν προϋποθέτει μόνο το να λειτουργεί καλά το σώμα, αλλά και να ενεργοποιούνται οι κατάλληλοι ψυχολογικοί μηχανισμοί.
Μέχρι στιγμής, οι μελέτες δείχνουν πως 9 στους 10 νέους άντρες κάτω των 40 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και αυτό είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Αρκετοί άντρες δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι το πρόβλημά τους ενδέχεται να είναι ψυχολογικό. Αυτό αντικατοπτρίζει κοινές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σημάδια αδυναμίας, και ο άντρας θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ξεπερνάει μόνος του. Τέλος, ολοένα και περισσότεροι νέοι στην σύγχρονη κοινωνία αισθάνονται ιδιαίτερα πιεσμένοι να αποδώσουν ικανοποιητικά σε πολλούς τομείς της ζωής ταυτόχρονα. Ιδιαίτερα τα προβλήματα εύρεσης εργασίας προκαλούν αυξημένο στρες και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Υπάρχει αριθμός εξετάσεων που μπορεί να καθορίσουν την αιτιολογία της στυτικής διαταραχής και ως εκ τούτου, να μας βοηθήσουν στην επιλογή της ενδεδειγμένης για τον ασθενή θεραπείας.
Εκτός από το σεξουαλικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, σημαντικό ρόλο στη διαγνωστική προσέγγιση έχουν οι παρακάτω εξετάσεις:
1. Βιοχημικός έλεγχος που αφορά τη μέτρηση του σακχάρου, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και τη μέτρηση ορμονών όπως η τεστοστερόνη (ολική και ελεύθερη), η προλακτίνη και οι ορμόνες του θυρεοειδούς.
2. Η υπερηχογραφική εκτίμηση της κυκλοφορίας του αίματος στο πέος (δυναμικό πεϊκό Doppler).
3. Η μέτρηση της σκληρότητας της στύσης.
4. Η μέτρηση των νυκτερινών στύσεων μέσω ειδικής συσκευής που φέρει ο ασθενής για τρία βράδια και η οποία μετράει τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σκληρότητα των νυκτερινών στύσεων.
Οι απλές αυτές εξετάσεις μας βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε, αν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι ψυχολογικό ή οργανικό, και στην περίπτωση που είναι οργανικό, ποια είναι η ακριβής αιτιολογία του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκδήλωση του προβλήματος ενδεχομένως να κρύβει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του άνδρα, όπως ο διαβήτης που μέχρι τη στιγμή της εξέτασης ενδεχομένως μπορεί να είναι αδιάγνωστος, αλλά και κάποια σημαντική στένωση σε μία ή περισσότερες αρτηρίες της καρδιάς που δεν έχει δώσει ακόμη συμπτώματα πόνου.
Καμπανάκι για καρδιολογικό πρόβλημα;
Σύμφωνα με ευρήματα μελέτης, οι νεότεροι άνδρες 40-49 ετών με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.