Κάθε 2,5΄ διαγιγνώσκεται μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού και κάθε 6,5΄ μια άλλη γυναίκα πεθαίνει από την ίδια αιτία

Κάθε χρόνο στη χώρα μας 5000 γυναίκες μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού

Μία στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από την ίδια νόσο, και δυστυχώς πάνω από 2000 γυναίκες θα χάσουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία. Κάθε γυναίκα έχει υποχρέωση να σταματήσει αυτή την λαίλαπα και ο τρόπος είναι απλός. Από τα 35 έως τα 40 χρόνια της να κάνει για πρώτη φορά μια μαστογραφία και από τα 40 και μετά κάθε χρόνο συστηματικά. Η νόσος δεν σταματά μετά τα 70 γι αυτό και πρέπει ακόμα και οι ηλικιωμένες γυναίκες να μην παραλείπουν αυτή την εξέταση. Όταν ο καρκίνος διαγνωστεί εγκαίρως τότε η επιβίωση είναι πάνω από το 85%, και πάνω από το 95% επιβιώνει στην πενταετία. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το 12% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Κάθε 2,5΄διαγιγνώσκεται μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού και κάθε 6,5΄πεθαίνει μια άλλη. Δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστέρησης. 4 στους 10 καρκίνους θα μπορούσαν να προληφθούν αν αλλάζαμε τρόπο και συνήθειες ζωής.
Με αυτό το μήνυμα ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “For Her” με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μορφές του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου. Η καμπάνια “For Her”, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σειρά δράσεων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Women for Oncology» και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «’Αλμα Ζωής».

Η καμπάνια “For Her” θα ξεκινήσει το Σάββατο 7 Μαρτίου 11:00-15:00, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού στο Golden Hall, οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με εξειδικευμένους γιατρούς ενώ παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε ψηλάφηση μαστού από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες της «Women for Oncology ». Παράλληλα, στο πλαίσιο της «ForHer», η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Women 4 Oncology» θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24 το Σάββατο 7 Μαρτίου ώρα 15:00.

Οι Παθολόγοι Ογκολόγοι, εκπρόσωποι του δικτύου «Women for Oncology» δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Οι ιδιαιτερότητες του καρκίνου στη γυναίκα είναι πολλές και περίπλοκες, και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μόνο αν εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών. Στόχος μας με την καμπάνια “For Her” είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες και να τις ευαισθητοποιήσουμε αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.»
Από την πλευρά της η κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που η νέα καμπάνια “For Her” έρχεται να ενδυναμώσει το μήνυμά μας και να το μεταφέρει σε ακόμα περισσότερες γυναίκες. Η σύμπραξη όλων είναι καθοριστική για να καταφέρουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς σε όλες τις γυναίκες ότι οφείλουν να προστατέψουν οι ίδιες τον εαυτό τους με τη σωστή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.»
H καμπάνια “For Her” είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αλλά απευθύνεται σε όλους, καθώς όλοι έχουμε τουλάχιστον μία σημαντική γυναίκα στη ζωή μας. Ο καρκίνος της γυναίκας είναι μια πολύπλοκη νόσος και διαχωρίζεται στον γυναικείο καρκίνο που αφορά στον καρκίνο του μαστού και στον γυναικολογικό που αφορά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας κα. Η γνώση και η ενημέρωση όλων, -και όχι μόνο των γυναικών- για τον γυναικείο και γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού
O καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκ. γυναίκες διαγιγνώσκονται με την νόσο ετησίως. Στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στη χώρα μας πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από το πανελλήνιο αρχείο νεοπλασιών των παθολογοανατομικών εργαστηρίων για το 2011 η επίπτωση του καρκίνου του μαστού εκτιμάται στα 6.454 περιστατικά (στοιχεία από το 97-98% του συνόλου των εργαστηρίων). Το 27-28% των γυναικών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών ενώ το 45% των γυναικών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού θα προβούν σε μαστεκτομή.

Εφόσον ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πρόγνωση είναι πολύ καλή και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών με πρώιμο τοπικά εντοπισμένο καρκίνο του μαστού επιβιώνει για πέντε χρόνια. Ωστόσο, και ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται στοχεύοντας σε αυτήν την περίπτωση ,στην αύξηση της επιβίωσης αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο HER2-θετικός καρκίνος του μαστού
Περίπου μία στις πέντε γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, θα έχουν έναν τύπο που λέγεται HER2-θετικός καρκίνος του μαστού και αντιπροσωπεύει το 18–20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου, η οποία, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, σχετίζεται με γρηγορότερη επιδείνωση της νόσου καθώς και με μικρότερα ποσοστά συνολικής επιβίωσης σε σχέση με άλλους τύπους της ασθένειας.

Ο HER2 είναι μία διαμεμβρανική πρωτείνη που ανήκει στην οικογένεια των υποδοχέων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF). Εμπλέκεται στις οδούς μεταγωγής σήματος που οδηγούν τελικά σε κυτταρική επιβίωση, η διαίρεση και διαφοροποίηση των κυττάρων. Στα καρκινικά κύτταρα, η αυξημένη έκφραση του HER2 υποδοχέα μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξέλιξη της νόσου, μειωμένη επιβίωση και μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η διαχείρισή της γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη και οι θεραπευτικές επιλογές περιορίζονται σημαντικά σε σχέση με τα πρώιμα στάδια . Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για πρωτοποριακές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τις ασθενείς αυτές.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Με περισσότερα από 530.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 3η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού (22,9%) και τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,4%).

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου καθώς λιγότερο από το 1/5 των ασθενών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε στάδιο IV έχουν πιθανότητες επιβίωσης περισσότερες από 5 έτη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 85% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ οι αναπτυγμένες χώρες παρουσιάζουν το 1/3 του ποσοστού θνησιμότητας σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι 52% στις αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο ~25% στις αναπτυγμένες.

Το ½ των γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεταξύ 20 και 45 ετών στην πιο παραγωγική με άλλα λόγια περίοδο της ζωής μιας γυναίκας.

Ο καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την 4η συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη και είναι η 1η αιτία θανάτου ανάμεσα στους γυναικολογικούς καρκίνους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά καρκίνου ωοθηκών διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη, περισσότερες από 70.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 45.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.

Η προχωρημένη νόσος του καρκίνου των ωοθηκών έχει πτωχή πρόγνωση, αφού τα ποσοστά 5 ετούς επιβίωσης δεν ξεπερνούν το 25%.

Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρχε θεραπευτικό κενό με περιορισμένη θεραπευτική καινοτομία και περιορισμένη βελτίωση στα ποσοστά θνησιμότητας του προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις μετέβαλαν το θεραπευτικό τοπίο της νόσου αλλάζοντας το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ