Γλυκό χωρίς σοκολάτα δε γίνεται και όταν μάλιστα συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως το φιστίκι είναι τέλειο!
Συστατικά
Για το κέικ
Μισό φλιτζ. βούτυρο ανάλατο κομμένο σε μικρά κομμάτια +λίγο ακόμη
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις +λίγο ακόμη
μισό κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλιού μπέικιν
230 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
μισό φλιτζάνι ξινόγαλα light
¾ φλιτζ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, χωρίς τσόφλι
Για την γκανάς
μισό φλιτζ. κρέμα γάλακτος
120 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για το σερβίρισμα
Ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Τρόπος μαγειρέματος
1 Φτιάξε τη βάση: προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
2 Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψί και κάλυψε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί.
3 Σε ένα μπολ ανάμιξε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Άφησέ τα στην άκρη.
4 Βάλε ένα μεγάλο γυάλινο πυρίμαχο μπολ πάνω σε ένα κατσαρόλι με νερό που σιγοβράζει και λιώσε το βουτυρο και τη σοκολάτα ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά.
5 Βγάλε το μπολ από τη φωτιά και ρίξε τη ζάχαρη και τη βανίλια ανακατεύοντας με χτυπητήρι, τα αυγά, το ξινόγαλα και τα φυστίκια. Ρίξε το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί ο χυλός του κέικ.
6 Ρίξε το χυλό στο ταψί και ψήσε περίπου μια ώρα. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο όταν βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και βγει στεγνή. Προσοχή μην ανοίξεις νωρίς το φούρνο!
7 Άφησέ το να κρυώσει έξω από το φούρνο και μέσα στο ταψί 5 λεπτά και μετά με ένα μαχαίρι ξεκόλλησε το κέικ από τα πλάγια του ταψιού.
8 Αναποδογύρισέ το προσεκτικά σε σχάρα, βγάλε το χαρτί και άφησέ το να κρυώσει τελείως, περίπου 3 ώρες.
9 Κάνε τη γκανάς: σε μικρό κατσαρολάκι βάλε την κρέμα και άφησέ την να σιγοβράσει. Βγάλ’ την από τη φωτιά και ρίξε τη σοκολάτα. Άφησέ τα έτσι χωρίς να ανακατέψεις για 5 λεπτά. Ανακάτεψε να γίνει λείο μείγμα. Άφησέ την να κρυώσει περίπου 2 με 6 λεπτά.
10 Βάλε το κέικ σε πιατέλα. Ρίξε λίγη λίγη τη γκανάς και άπλωσέ την με πλατύ μαχαίρι να πάει παντού και στα πλάγια.
11 Άφησε το γλυκό να κάτσει μισή ώρα.
12 Πασπάλισε με τα φιστίκια και σέρβιρε.