Η σοκολάτα μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη;

Η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει τον διαβήτη υποστηρίζει νέα έρευνα του Brigham Young Univercity (BYU). Μια ένωση στο κακάο, γνωστή ως μονομερής επικατεχίνη, ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα. Η μονομερής επικατεχίνη μειώνει επίσης την παχυσαρκία και αυξάνει την ικανότητα των ζώων να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αναφέρει η έρευνα. Αν και η μελέτη διεξήχθη μόνο σε ζώα, οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες της εν λόγω ένωσης για να επωφεληθούν.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Jeffery Tessem από το Brigham Young Univercity (BYU), δήλωσε: «Ίσως χρειαστεί να φάτε πολύ κακάο και πιθανότατα δεν πρέπει, γιατί η σοκολάτα περιέχει πολύ ζάχαρη. Η ένωση άλλωστε στο κακάο είναι αυτή που χρειάζεστε και όχι η ζάχαρη».

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα του Virginia Tech. Οι επιστήμονες του Virginia Tech χορήγησαν μονομερή επικατεχίνη σε ζώα η διατροφή των οποίων ήταν πολύ πλούσια σε λιπαρά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη ένωση μείωσε την παχυσαρκία και βελτίωσε την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν οι ερευνητές από το BYU αξιολόγησαν το γιατί συνέβη αυτό, ανακάλυψαν ότι η μονομερής επικατεχίνη ενισχύει την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

«Πιθανότατα πρέπει να φάτε πολύ κακάο»

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η μονομερής επικατεχίνη προστατεύει τα κύτταρα και αυξάνει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες», αναφέρει ο καθηγητής Jeffery Tessem. «Επιπλέον, καθιστούν τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα ισχυρότερα, τα οποία παράγουν περισσότερη ΑΤΡ (πηγή ενέργειας του κυττάρου), η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε απελευθέρωση περισσότερης ινσουλίνης» προσθέτει.

Ο καθηγητής Andrew Neilson, εκ των συγγραφέων της μελέτης σημειώνει: «Τα εν λόγω ευρήματα θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ενώσεις πιο αποτελεσματικά σε τρόφιμα ή συμπληρώματα για να διατηρήσουμε τον φυσιολογικό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2». Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Biochemistry.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ