Πώς ισορροπούμε τη δουλειά με την προσωπική ζωή

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης επαγγελματικής αστάθειας και ανασφάλειας, όπου οι απαιτήσεις στα περισσότερα επαγγέλματα είναι αυξημένες. Τα παραπάνω γεγονότα κάνουν πολλές φορές ασαφή τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νιώθουν ότι είναι δύσκολο να βρουν την ισορροπία σε αυτούς τους τομείς.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου τα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει άρδην, με την εδραίωση του ευέλικτου ωραρίου, με την έντονη ανταγωνιστικότητα κ.α. Το κύριο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι και σύντροφοι, καθώς και αυξημένο άγχος. Έτσι υπάρχει όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ η ζητούμενη ισορροπία απειλείται πιο πολύ από ποτέ. Συχνά πολλοί νιώθουν ότι δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε στη δουλειά τους ή ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους τους. Συχνά νιώθουν και ενοχές όταν θεωρούν πως ο χρόνος που αφιερώνουν στη δουλειά τους, έχει αφήσει πίσω την προσωπική τους ζωή. Βέβαια ισχύει και το αντίστροφο, πολλοί να θεωρούν ότι θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης αν είχαν λιγότερες οικογενειακής υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να πετύχεις όσο είναι δυνατόν την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής.

Το τέλειο δεν μπορεί να υπάρξει
Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσεις να καταφέρεις το τέλειο κάθε μέρα στη ζωή σου. Επίσης δεν γίνεται να είναι όλοι πάντα ευχαριστημένοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλά να το αποδεχτείς και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Σημασία έχει η προσπάθεια και να νιώθω χαρούμενος με ό,τι κάνεις.

Οριοθέτησε τη συμπεριφορά σου
Πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει στο νου σου τι απαιτεί από σένα η δουλειά σου. Είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι πρόθυμος να δουλέψεις παραπάνω ώρες προκειμένου να ολοκληρώσεις ένα project που σου έχει αναθέσει ο προϊστάμενος ή να βοηθήσεις ένα συνάδελφο που ίσως να χρειάζεται βοήθεια και διαφορετικό να θεωρείσαι άτομο χωρίς προσωπικότητα που θα θυσιαστεί για τους άλλους, με αποτέλεσμα να θυματοποιείς τον εαυτό σου και να σε εκμεταλλεύονται οι άλλοι.Ακόμα και μέσα σε μία οικογένεια ή σε μία σχέση, καλό είναι να οριοθετήσεις τους ρόλους και τις υποχρεώσεις σου. Να ξέρουν τι να περιμένουν από σένα.

Μην ξεχνάς την κοινωνική σου ζωή
Στην εποχή μας, οι άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο σε σπουδές ή σε καριέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν τα χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποια σχέση που να τους ικανοποιεί. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους ανθρώπους μπορεί οι σπουδές ή μια πετυχημένη καριέρα να αποτελούν προτεραιότητα. Είναι πολύ σεβαστό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να παίρνουμε ενέργεια και από διάφορες πηγές- διαφορετικά θα αδειάσουμε. Βάλε στη ζωή σου την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ξεκίνησε μια δραστηριότητα η οποία θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς και να σε φέρει σε επαφή και με άλλους ανθρώπους- έτσι θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να ισορροπήσεις καριέρα και προσωπική ζωή.

Να είσαι παρών στη στιγμή
Είναι πολύ σημαντικό να ζεις την κάθε στιγμή. Κλισέ έκφραση αλλά πολύ σημαντική.‘Όταν λέμε να είσαι παρών στη στιγμή εννοούμε να ζεις με όλες τις αισθήσεις σου αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν είσαι με τα παιδιά σου δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τη σύγκρουση που είχες χτες με τον συνάδελφό σου στη δουλειά. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που έγινε στο παρελθόν και με το να το σκέφτεσαι στο παρόν, χάνεις στιγμές από το παρόν.

Επικοινωνία, η λέξη κλειδί!
Σίγουρα θα υπάρξει κάποια στιγμή, όπου ένα προσωπικό γεγονός θα σε επηρεάσει στη δουλειά σου και το αντίστροφο. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις και να μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει. Ζήτα χρόνο και κατανόηση. Η αληθινή επικοινωνία και η καλοπροαίρετη πρόθεση θα εκτιμηθούν και θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για εσένα τον ίδιο αλλά θα εξασφαλίσουν και ένα περιβάλλον τα οποίο θα σου παρέχει ηρεμία και υποστήριξη.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι δύσκολη η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής, για αυτό προσπάθησε να κάνεις καλή οργάνωση και να απολαμβάνεις αυτά που ζεις. Μικρές ανισορροπίες πάντα θα υπάρχουν, για αυτό μάθε να τις ξεπερνάς. Η προσπάθεια αυτή να ισορροπήσεις είναι συνεχής- είναι ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της ζωής.

Γράφει: Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης- Κοινωνιολόγος MSc.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ