Εγκυμοσύνη & ταξίδια: πόσο συμβατά είναι αυτά τα δυο;

Όπως και να έχει, είτε πρόκειται για μια εγκυμοσύνη είτε για κάποιο ταξίδι, μιλάμε για δύο πολύ ευχάριστες εμπειρίες στη ζωή μιας γυναίκας. Μπορούν όμως, να συνδυαστούν; Μήπως είναι επικίνδυνο για το έμβρυο ή τη μέλλουσα μητέρα;

Πολλές γυναίκες αναβάλλουν οποιοδήποτε ταξίδι, ακόμα κι αν πρόκειται για μια σύντομη κοντινή εξόρμηση, όταν διανύουν μια τόσο σημαντική περίοδο στη ζωή τους, ενώ άλλες ταξιδεύουν άφοβα ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή. Ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος; Η γενική και ασφαλέστερη απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τις οδηγίες του γιατρού. Ας δούμε όμως, κάποια πιο συγκεκριμένα σημεία για να γνωρίζουν πού… βαδίζουν όσες ενδιαφέρονται.

Το πιο επίφοβο μέσο μεταφοράς για να ταξιδέψει μια έγκυος είναι σίγουρα το αεροπλάνο. Κι αυτό όχι μόνο επειδή οι συνθήκες στον αέρα είναι διαφορετικές, αλλά και γιατί μέχρι να μπει κανείς στο αεροπλάνο περνάει από διάφορες διαδικασίες.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το πρώτο τρίμηνο ενέχει περισσότερο ρίσκο για ταξίδια γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής, αλλά και ναυτίες, ζαλάδες και άλλα συμπτώματα που κάνουν ακόμα και την πιο απλή δραστηριότητα να φαντάζει δύσκολη.

Το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται το ιδανικότερο για πάσης φύσεως ταξίδια, αφού όλα τα παραπάνω έχουν περάσει (και ο κίνδυνος αποβολής). Στο τρίτο τρίμηνο και ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί εδώ εμφανίζεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, ενώ η έγκυος δυσκολεύεται ακόμα και να μετακινηθεί. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επιπλοκές και ο γιατρός είναι σύμφωνος, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως υπάρχουν σημάδια πρόωρου τοκετού, δίδυμη ή τρίδυμη κύηση ή σημάδια αποβολής, σίγουρα το ταξίδι απαγορεύεται.

Οι ιδιαιτερότητες του αεροπλάνου

Όσον αφορά το αεροπλάνο, είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται να περάσει μια έγκυος γυναίκα από μηχάνημα ελέγχου με ακτίνες Χ. Το απλό μηχάνημα δεν είναι επικίνδυνο, αλλά αν υπάρχουν ακτίνες Χ, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται με ψηλάφιση. Επίσης υπάρχει και πολιτική από εταιρία σε εταιρία. Δε δέχονται όλες οι αεροπορικές εταιρίες εγκυμονούσες που έχουν περάσει την 28η εβδομάδα κύησης και απαιτούν ειδική επιστολή από το γιατρό. Ό,τι και να γίνει, κάθε είδους ταξίδι απογορεύεται μετά την 36η εβδομάδα (ουσιαστικά τον τελευταίο μήνα), εκτός αν πρόκειται για περισσότερα από ένα έμβρυα, οπότε η απαγόρευση ισχύει ήδη από την 32η εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα όμως, τα όρια τίθενται από την εκάστοτε εταιρία, γενικά κάποιες εταιρίες απαγορεύουν σε έγκυες να ταξιδέψουν μετά τον 7ο μήνα.

Συμβουλές κατά την πτήση και μετά

Αν η έγκυος ταξιδέψει τελικά με αεροπλάνο, ας έχει υπόψη της τα εξής: να επιλέξει θέση δίπλα στο διάδρομο για να μπορεί να σηκώνεται συχνά ή όποτε το χρειάζεται χωρίς να ενοχλεί κανέναν, ώστε να κάνει βόλτες για να κυκλοφορεί το αίμα καλύτερα.

Επίσης, καλό είναι να βγάζει τα παπούτσια και να τοποθετεί τα πόδια κάπου ψηλά. Η ζώνη πρέπει να είναι δεμένη συνεχώς μέχρι να προσγειωθεί το αεροπλάνο και φυσικά να μη σφίγγει την κοιλιά. Τα υπερατλαντικά ταξίδια, όπως και τα ταξίδια σε προορισμούς με αρρώστιες (π.χ. Ινδία) ή όπου απαιτούνται εμβόλια πρέπει να αποφεύγονται.

Η αγορά ασφάλειας ταξιδιού (την προσφέρουν όλες οι αεροπορικές εταιρίες) εδώ επιβάλλεται για την περίπτωση που η έγκυος χρειαστεί μεταφορά πίσω στην Ελλάδα ή ιατρική περίθαλψη στην ξένη χώρα. Φυσικά, επιβάλλεται να έχει μαζί της και όλα τα απαραίτητα έγγραφα από το γιατρό, τις τελευταίες ιατρικές εξετάσεις, φαρμακείο για πρώτες βοήθειες και να γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει αν παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή. Ακόμα, καλό θα είναι να διαμένει σε κάποια περιοχή όπου υπάρχει νοσοκομείο, του οποίου θα έχει τα στοιχεία και θα είναι βέβαιο ότι μπορεί να της προσφέρει βοήθεια.

Γενικές συμβουλές

Όταν τρώει κανείς έξω πρέπει να προσέχει τι του σερβίρουν ειδικά σε μια ξένη χώρα. Μια έγκυος καλό είναι να αποφεύγει τις ωμές σαλάτες και γενικά οτιδήποτε ωμό και να επιλέγει ψητά ή βραστά λαχανικά, κρέας ή ψάρι. Πρέπει να ενυδατώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην κουράζεται, να φοράει άνετα ρούχα, ώστε ούτε να ζεσταίνεται αλλά ούτε και να κρυώνει, να κοιμάται καλά και να έχει μαζί της υγιεινά σνακ (μπάρες δημητριακών, φρούτα, ξηρούς καρπούς, κριτσίνια κλπ).

Το μπάνιο σε πισίνα επιτρέπεται ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού (αν και εύλογο είναι να αποφεύγεται), αλλά τα extreme sports απαγορεύονται. Γενικά, πρέπει να δίνεται άδεια για οτιδήποτε έξω από τα συνηθισμένα.

Άλλα μεταφορικά μέσα

Τα πράγματα είναι πιο απλά για τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πλοίο, λεωφορείο ή τρένο. Με το αυτοκίνητο η έγκυος μπορεί ακόμα και να οδηγήσει αν διανύει τα πρώτα δύο τρίμηνα, αρκεί να φοράει ζώνη, να αποφεύγονται οι κακοί δρόμοι και να κάνει συχνές στάσεις για να σηκώνεται και να περπατάει.

Το ταξίδι με πλοίο είναι το ιδανικότερο γιατί μπορεί κανείς να σηκωθεί και να κάνει βόλτες ανά πάσα στιγμή, απλά υπάρχει η πιθανότητα ναυτίας λόγω κακών καιρικών συνθηκών, οπότε μια έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει από πριν πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν την περίπτωση και τι φαρμακευτικά σκευάσματα επιτρέπεται να πάρει. Όπως και στην περίπτωση του τρένου, αν το ταξίδι είναι πολύωρο το ιδανικότερο είναι να κλείσει καμπίνα. Ζώνη πρέπει να φοράει αν ταξιδέψει και με λεωφορείο, αλλά εκεί καλό είναι να μη σηκώνεται λόγω πιθανότητας απότομου φρεναρίσματος, αλλά να εκμεταλλεύεται τις σύντομες στάσεις που έτσι κι αλλιώς γίνονται, ενώ θα έχει ενημερώσει τον οδηγό για την κατάστασή της.

Σε γενικές γραμμές πάντως και με την προϋπόθεση ότι η εγκυμοσύνη κυλά ομαλά, αν δοθεί η κατάλληλη προσοχή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με κανενός είδους μεταφορικό μέσο.

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ