Νηστίσιμη τάρτα λεμονιού

Για την νηστίσιμη τάρτα λεμονιού λοιπόν, χρησιμοποίησα ως μεζούρα ένα μικρό μπουκάλι από μεταλλικό νερό, αυτό που έχει βάρος 0,5l. Έτσι προχώρησα και έβαλα μέσα σε μια κατσαρόλα:
1 μπουκαλάκι χυμό λεμονιού και μοσχολέμονου,
1 μπουκαλάκι νερό,
1 + 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη on stevia,
1/4 κοφτό κουταλάκι σκόνη κουρκουμά (προαιρετικά) για να τονίσω το χρώμα της κρέμας,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
3 γεμάτες κουταλιές (σούπας) κορν φλάουερ,
λίγο πριν τον βρασμό πρόσθεσα και 1,5 κουταλιά μαργαρίνη με ελαιόλαδο.

Όλα τα υλικά μπήκαν σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη και μόλις ανέβηκε η θερμοκρασία άρχισα ν’ ανακατεύω με τον αυγοδάρτη καλά, ενώ πρόσθεσα και την μαργαρίνη. Σταδιακά και μέσα σε 8-10 λεπτά η κρέμα άρχισε να πήζει.
Έσβησα την φωτιά, ανακάτεψα λίγο ακόμη και μετά την άφησα να σταθεί για άλλα δέκα λεπτά.
Την έβαλα, καθώς ήταν ακόμη λίγο ρευστή, σε αποστειρωμένα βάζα, τα έκλεισα και αφού κρύωσε την έβαλα στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα άρχισα να σκέφτομαι την χρήση της και αμέσως το μυαλό μου πήγε στην αγαπημένη λεμονόπιτα (lemon pie) με μαρέγκα.
Αλλά χρειαζόμουν ένα γλυκάκι νηστίσιμο, οπότε η μαρέγκα ήταν εκτός…
Η τάρτα όμως όχι!

Οπότε σκάρωσα ζύμη με νηστίσιμα υλικά. Την έψησα. Την άφησα να κρυώσει ελαφρώς και την γέμισα με την παγωμένη πια lemon curd.

Στο τελικό στάδιο της στόλισα με σαντιγί από φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη με λίγη βανίλια κρυσταλλική και τέλος την στόλισα με χοντροτριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Ιδού το γλυκάκι μου, έτοιμo 🙂

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ζύμη πρέπει να πω, η οποία έγινε από τα ακόλουθα υλικά:
250 γραμ. αλεύρι τύπου up,

100 γραμ. αλεσμένες νιφάδες βρώμης,
80 γραμ. αλεσμένο ανάλατο ψημένο φουντούκι,
2 κουταλιές σούπας ταχίνι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό, ώστε να γίνει ρευστό,
1,5 κουταλιά ελαιόλαδο,
2 κουταλιές μαργαρίνη με ελαιόλαδο,
2,5 κουταλιές ζάχαρη on stevia,
1 κουταλιά ξύδι,
ξύσμα από ένα φρέσκο λεμόνι και τέλος,
λίγο χλιαρό νερό.

Τα υλικά δουλεύτηκαν όλα μαζί και σταδιακά και προς το τέλος χρησιμοποίησα το νερό για να βοηθήσω την ζύμη να δέσει καθώς με την βρώμη ήταν λίγο “τριφτή”.

Την έβαλα σε δόσεις μέσα σε ταψί μιας χρήσης (καθώς θα πήγαινε για δώρο) και την έστρωσα με τα δάχτυλα σε ομοιόμορφο πάχος.
Τρύπησα μ’ ένα πιρουνάκι την επιφάνειάς τη σε διάφορα σημεία, ώστε να μην μου φουσκώσει και την έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Την έβγαλα, την άφησα να κρυώσει ελαφρώς και μετά την γέμισα όπως προανέφερα.
Ωραίο και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα αν και νηστίσιμο.
Δοκιμάστε την αν σας αρέσουν οι λεμονάτες γεύσεις αλλά και οι τάρτες γενικά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ