Πώς να μη δίνεις σημασία

Η ιστορία το έχει αποδείξει: όταν προσπαθείς να γίνεις αγαπητός, πετυχαίνεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο στα μάτια των άλλων, αλλά και στα δικά σου. Σκέφτεσαι ότι έχεις γίνει κουραστικός στους ανθρώπους που απευθύνεσαι και πως ίσως παρεξηγήσουν τις προθέσεις σου. Πίστεψε μας, όταν κάνεις τέτοιες σκέψεις η χαμηλή σου αυτοπεποίθηση γίνεται αντιληπτή, υποθέτουμε πως δεν θέλεις κάτι τέτοιο.

Η τέχνη του να μην δίνεις σημασία δεν απαιτεί σκέψη, ούτε προσπάθεια. Είναι μία κατάσταση του μυαλού. Δεν έχεις την ανάγκη να δικαιολογηθείς. Ξέρεις ότι οι δικαιολογίες λέγονται όταν υπάρχουν τύψεις. Όταν καταφέρεις να μην δίνεις σημασία, θα προκύψει φυσικά, επειδή θα έχεις αποσπάσει την προσοχή του μυαλού σου από αυτά που δεν αξίζει να σκεφτείς.

Στην πραγματικότητα, συμβουλές για το πώς θα καταφέρεις να μη δίνεις σημασία, δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν κανόνες στο πώς να μην σου καίγεται καρφί, κάτι τέτοιο θα ερχόταν κόντρα στο ζητούμενο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κατανοήσεις ώστε να γίνεις λίγο πιο ζαμανφού. Αφού τα συνειδητοποιήσεις θα δεις λίγο διαφορετικά τη ζωή.

#1 Κατάλαβε τους λόγους που δεν έχει νόημα

Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι από τους οποίους ζητάς επιβεβαίωση, πιθανώς είναι αντίστοιχα ανασφαλείς με εσένα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η γνώμη η δική σου (και των υπολοίπων). Ακόμη και οι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους άνθρωποι, σπαταλούν την ενέργειά τους σε υποθέσεις για τη γνώμη που έχουν οι γύρω τους για τους ίδιους.

Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται τι σκέφτονται οι γύρω σου για εσένα, πάρε μία βαθιά ανάσα και συνειδητοποίησε ότι μάλλον ανησυχούν για τη γνώμη που έχει σχηματίσει ο περίγυρός τους για τους ίδιους.

Άλλος ένας βασικός λόγος είναι ότι η επιβεβαίωση δεν θα διαρκέσει και πολύ. Σκέψου το λίγο. Όση περισσότερη επιβεβαίωση αναζητάς, τόση περισσότερη χρειάζεται. Είναι σαν ναρκωτικό. Για παράδειγμα, πήρες μία προαγωγή; Μετά από λίγες μέρες θα προσπαθήσεις να ψαρέψεις ένα νέο κομπλιμέντο. Σου απάντησε επιτέλους το άτομο που προσπαθούσες να φλερτάρεις μέσω τσατ; Μετά από λίγα λεπτά, θα βρεις κάτι άλλο να αγχωθείς και να ζητήσεις επιβεβαίωση, αν ήταν ξεκάθαρο το τελευταίο σου μήνυμα ή αν θα μπορούσε να παρεξηγηθεί.

#2 Δώσε βάση σε αυτά που σε αναδεικνύουν σαν άνθρωπο

Κλασικό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Αντί να δίνουμε σημασία στα προτερήματα, εστιάζουμε στα μειονεκτήματα. Καταλήγουμε να βρίσκουμε παρηγοριά σε μικρά ξεσπάσματα, όπως με το να σχολιάσουμε σε κάποιου τη δημοσίευση στο facebook με την οποία δεν συμφωνούμε ή στην κοπέλα που προσπαθεί να μας προωθήσει τηλεφωνικά την προσφορά του τάδε παρόχου κινητής τηλεφωνίας.

Αφιέρωσε χρόνο, χρήμα και φαιά ουσία σε εποικοδομητικές δραστηριότητες οι οποίες έχεις διαπιστώσει ότι σε ευχαριστούν και έχουν σημασία για εσένα και μόνο – όχι για τον υπόλοιπο κόσμο και την εικόνα που πιστεύεις ότι πρέπει να τους εμπνέεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους τους οποίους μπορείς να πραγματοποιήσεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε δύο με τρεις μήνες ας πούμε. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα σου φαίνονται όλα βουνό και η προσοχή σου δεν θα αποσπάται τόσο εύκολα από τους στόχους της, ώστε να βρει σε μία ανούσια ασχολία ή σκέψη καταφύγιο.

Μετά από αυτό, δεν θα σε νοιάζει μία μικρή απόρριψη ή ένα κακοπροαίρετο σχόλιο ενός συναδέλφου. Θα έχεις πολύ καλύτερα πράγματα να σκεφτείς κι αυτό θα σου βγαίνει πηγαία.

#3 Πιάσε τον εαυτό σου να δίνει σημασία

Δεν έχει σημασία αν είσαι στη δουλειά και προσπαθείς να καταλάβεις αν οι κουλ συνάδελφοι σου σε συμπαθούν. Ούτε αν ζήτησες σε κάποιον/α να βγείτε και τώρα υπεαναλύεις την απάντησή του. Σημασία έχει να το συνειδητοποιείς κάθε φορά. Αντί να κρύβεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό και να είσαι σε άρνηση -ότι δηλαδή δεν ψάχνεις δικαιολογίες- αποδέξου το και άφησε το να περάσει. Εν ανάγκη, πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Σύντομα, θα σου γίνει συνήθεια.

Μία τελευταία εσωτερική αναζήτηση που ίσως πρέπει να κάνεις, είναι να αναλογιστείς ποια και πόσα πράγματα στη ζωή σου κάνεις για χάρη των άλλων. Ίσως κάποια από αυτά να αποτελούν και προσωπικές σου επιθυμίες. Συγκεντρώσου σε εκείνα που τα έχεις επιδιώξει χάρη μίας μόδας ή επειδή στο επέβαλλαν οι γονείς σου.

Αν διαπιστώσεις ότι η ζωή σου έχει χτιστεί από ομόκεντρους κύκλους που αναπαριστούν επιθυμίες άλλων ανθρώπων, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Ποτέ δεν θα ενδιαφερθείς περισσότερο για κάτι το οποίο δεν είναι προιόν προσωπικής αναζήτησης, με αποτέλεσμα να δίνεις σημασία σε άλλα, φαιδρά πράγματα.

Προσοχή, υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ αταραξίας και αναισθησίας. Πολλοί άνθρωποι κατακερματίζονται από την ανάγκη τους για επιβεβαίωση από όλους, με συνέπεια μετά να αδιαφορούν για όλα. Αυτό δεν είναι ο ορισμός του πραγματικού ζεν. Αντικατοπτρίζει το φόβο για τη ζωή και την ανάγκη να δραπετεύσουν από τις προκλήσεις της. Κάτι τέτοιο μπορείς εύκολα να το πετύχεις, αλλά υποθέτουμε ότι δεν θέλεις να παραιτηθείς από τη ζωή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ