Αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης για όσους μένουν κοντά σε εθνικές οδούς

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε εθνικές οδούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο κίνδυνος είναι 20% μεγαλύτερος για κάποιον που μένει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από μια εθνική οδό, σε σχέση με αυτόν που μένει στα 1000 μέτρα και πάνω, μακρύτερα από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Με αφορμή το 18ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 19-20 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσιούφης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισης της και στα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιούφης τόνισε ότι περίπου 4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, ενώ το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.