Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε τακτικά ψάρια

Όπως είναι γνωστό, τα ψάρια, με τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους, αποτελούν μια πολύτιμη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι οι νέες γυναίκες έχουν επιπλέον λόγους για να τρώνε συστηματικά λιπαρά ψάρια, καθώς με αυτήν την προσθήκη στη διατροφή τους διατρέχουν κατά 90% (!) μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αργότερα στη ζωή τους έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, μπορεί να κάνουν θαύματα για την μελλοντική υγεία των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 49.000 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 15 έως 49 ετών, από τη Δανία, τον οποία η πορεία της υγείας τους παρακολουθήθηκε επί 8 χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής και το οικογενειακό ιστορικό τους. Στη διάρκεια της μελέτης, 577 εθελόντριες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, και οι πέντε τελικά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων της μελέτης, σοβαρά αυτά καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν κατά 90% περισσότερα στις εθελόντριες που έτρωγαν σπανίως έως ποτέ ψάρι, σε σύγκριση με εκείνα στις εθελόντριες που έτρωγαν έστω μία μερίδα ψάρι κάθε εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι επίσημες συστάσεις για υγιεινή διατροφή συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα.