“Ναι” στην εξωσωματική, αλλά πόσες προσπάθειες να κάνω;

Εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, όχι μόνο λόγω προχωρημένης ηλικίας, αλλά και άλλων παραγόντων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή. Το ερώτημα είναι, πόσες προσπάθειες μπορεί να κάνει μια γυναίκα χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της;

Ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των εξωσωματικών στον οποίο μπορεί να υποβληθεί μια γυναίκα. Θεωρητικά, όπως λένε, τέσσερις προσπάθειες είναι αρκετές για να αγγίξουν το 80% της επιτυχίας.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι η όλη διεργασία είναι μια βιολογική και ψυχολογική καταπόνηση, το ζευγάρι πρέπει να θέτει εξαρχής τον στόχο και κατ’ επέκταση τον περιορισμό στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης που επιθυμεί να πραγματοποιήσει.

Οι μέχρι τώρα μελέτες σχετικά με την επικινδυνότητα, σε μεγάλο αριθμό ασθενών, δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ λήψεως φαρμάκων ή ορμονών και δημιουργίας βλάβης στην υγεία της μητέρας.

Να σημειωθεί ότι πλέον των 5.000.000 παιδιών έχουν έρθει στο κόσμο μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ανάλογο ποσό γυναικών έχει κάνει προσπάθειες, αλλά δεν έχει επιτύχει.