Η διατροφή με πρωτεΐνη “κλειδί” για τον έλεγχο του σακχάρου

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικής και ζωικής προέλευσης, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, χωρίς παρενέργειες για τη νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη ( EASD), στη Στοκχόλμη.

Η Δρ Μαρίγια Μάρκοβα, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής συνέκρινε δυο διατροφικά σχήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ίδιο αριθμό θερμίδων. Η μία δίαιτα είχε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και η άλλη φυτικής.

Συνολικά, 37 ασθενείς (24 άνδρες και 13 γυναίκες) με διαβήτη τύπου ΙΙ, κατά μέσο όρο 65 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 7%, με τυχαία επιλογή ακολούθησαν μια από τις δυο δίαιτες (30% πρωτεΐνη, 40% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά) για έξι εβδομάδες.

Εν τέλει, διαπιστώθηκε ότι τα ηπατικά ένζυμα ήταν βελτιωμένα μετά την διατροφική παρέμβαση και στις δύο ομάδες. Επίσης, το ηπατικό λίπος και η HbA1c μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε μόνο στην ομάδα της ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη, ενώ στην ομάδα της φυτικής προέλευσης καταγράφηκε σημαντική μείωση της κρεατινίνης, ένδειξη καλύτερης νεφρικής λειτουργίας.

“Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω το θέμα, σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε σε γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, της γλυκόζης, της φλεγμονής στα κύτταρα του αίματος και στον λιπώδη ιστό, ώστε να αποφανθούμε αν οι διατροφικές παρεμβάσεις προκαλούν κάποια τροποποίηση στη νόσο” επεσήμανε η ερευνήτρια.

Ειδικοί υποστηρίζουν πάντως πως η διατροφή είναι το “κλειδί” στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. “Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των διατροφικών μας συνηθειών επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα”, εξηγούν έμπειροι κλινικοί διατροφολόγοι- διαιτολόγοι στο healthreportaz.gr, και δίνουν κάποιες βασικές συμβουλές στους ασθενείς τις οποίες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη στην καθημερινότητά τους.

  1. Το καθημερινό μενού πρέπει να περιέχει πολλά γεύματα -τουλάχιστον 5- σε κανονικά διαστήματα και σε καθορισμένες ποσότητες.
  2. Σημαντικό είναι ο ασθενής να διατηρεί το βάρος του σώματός του σε κανονικά επίπεδα βάση του δείκτη BMI (λιγότερο του 25) και να μην έχει αυξομειώσεις στο βάρος του.
  3. Όταν η διατροφική αγωγή συνδυάζεται με ήπια σωματική άσκηση έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, γιατί βοηθάει στη μείωση αντίστασης στην ινσουλίνη και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
  4. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες απόψεις, τη βάση του διαιτολογίου ενός διαβητικού πρέπει να αποτελούν οι υδατάνθρακες (50% των ημερήσιων θερμίδων), και μάλιστα αυτοί με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως λαχανικά, φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης. Το λίπος της διατροφής πρέπει να περιορίζεται στο 25-30% των ημερήσιων θερμίδων, με καλύτερο εκπρόσωπο το ελαιόλαδο, έναν από τους διατροφικούς θησαυρούς που έχει η ελληνική γη, και η πρωτεΐνη  να μη ξεπερνάει το 25%.
  5. Η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου.