Η επιστήμη της διατροφής στρέφεται στα οργανικά προιόντα

Τα οργανικά τρόφιμα αποκτούν όλο και περισσότερη σημασία στη διατροφή μας. Πριν μερικές δεκαετίες, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στις αγορές, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη δύναμή τους σε σύγκριση με τα τρόφιμα που προφέρονταν συνήθως στους καταναλωτές.

Η μεγαλύτερη ασφάλεια που προσέφεραν τα οργανικά προϊόντα, όπως και τα περισσότερα οφέλη τους για την υγεία, δικαιολογούσαν σύμφωνα με τους παραγωγούς και υποστηρικτές τους το σχετικά αυξημένο κόστος σε σύγκριση με τα άλλα διατροφικά προϊόντα της αγοράς.

Οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι ειδικοί της διατροφής έδειξαν πολύ νωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για την αξία των οργανικών τροφίμων, τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα άλλα τρόφιμα.

Οι έρευνες για το ζήτημα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τα συμπεράσματα μέχρι σήμερα μας διαφωτίζουν σημαντικά για τη δύναμη των οργανικών τροφίμων.

Τα οργανικά τρόφιμα απαιτείται να είναι ελεύθερα από:

  1. Φυτοφάρμακα
  2. Παρασιτοκτόνα
  3. Λιπάσματα φτιαγμένα από συνθετικές ουσίες ή λάσπη λυμάτων ή αποβλήτων
  4. Αντιβιοτικά
  5. Ζιζανιοκτόνα
  6. Ορμόνες
  7. Βιοτεχνολογία
  8. Ιονίζουσα ακτινοβολία.

Τα ζωικής προέλευσης οργανικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά πρέπει να προέρχονται από ζώα που έχουν 100% διατροφή από οργανικά συστατικά και τα οποία δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά, ή αυξητικές ορμόνες και επιπλέον έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους.

Για να έχει τη σήμανση οργανικού προϊόντος, ένα τρόφιμο πρέπει να έχει έγκριση από αρμόδια πιστοποιούσα κυβερνητική αρχή. Βασικά η πιστοποίηση έχει ως στόχο να διασφαλίζεται ότι οποιοδήποτε προϊόν, που αποκαλείται οργανικό, να έχει πράγματι παραχθεί από τον παραγωγό σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές, που απαιτούνται για τα πρότυπα οργανικών τροφίμων.

Οι παραγωγοί των οργανικών τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές οι οποίες διατηρούν το έδαφος και το νερό για τις μελλοντικές γενεές. Επιπλέον οποιαδήποτε εταιρεία η οποία διαχειρίζεται ή επεξεργάζεται οργανικά τρόφιμα, που θα διοχετευτούν στους καταναλωτές, απαιτείται να έχει την πιστοποίηση για να ενασχολείται με οργανικά προϊόντα.

Τα οργανικά προϊόντα μπορούν να έχουν τις ακόλουθες σημάνσεις:

  1. 100% οργανικά: Είναι 100% οργανικά ή όλα τους τα συστατικά είναι οργανικά
  2. Οργανικά: Είναι τουλάχιστο 95% οργανικά.

Υπάρχουν επίσης προϊόντα που φέρουν τη σήμανση «κατασκευασμένα με οργανικά συστατικά». Στις περιπτώσεις αυτές το τρόφιμο περιέχει τουλάχιστο 70% οργανικά συστατικά, αλλά δεν μπορεί να φέρει το χαρακτηριστικό σήμα που υπάρχει στα οργανικά προϊόντα.

Επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι οργανικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και γάλα είναι πιο θρεπτικά και σε σύγκριση με τα μη οργανικά αντίστοιχα τρόφιμα και ότι μπορεί να περιέχουν ψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών αντιοξειδωτικών ουσιών με δράσεις εναντίον του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Έρευνες στη Σκωτία έδειξαν ότι οι σούπες που προετοιμάζονται από οργανικά λαχανικά, περιέχουν 6 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σαλικυλικού οξέως σε σύγκριση με σούπες που προετοιμάζονται με μη οργανικά λαχανικά.

Το σαλικυλικό οξύ είναι μια χημική ουσία που περιέχεται στα λαχανικά και έχει στον άνθρωπο μια σημαντική αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Το σαλικυλικό οξύ, η γνωστή ασπιρίνη, συστήνεται και χορηγείται για τη πρόληψη της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση) και για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης χορηγείται προληπτικά σε ασθενείς, που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια. Οι ψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέως βρέθηκαν σε σούπες που προετοιμάστηκαν από καρότα και από κολίανδρο.

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι, γιατί τα οργανικά λαχανικά περιέχουν περισσότερη ποσότητα του σαλικυλικού οξέως; Τα φυτά παράγουν το οξύ αυτό όταν προσβάλλονται από παθογόνους οργανισμούς. Επειδή τα οργανικά λαχανικά αναπτύσσονται χωρίς φάρμακα, είναι πιθανόν ότι παράγουν περισσότερο σαλικυλικό οξύ για την άμυνά τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα οργανικά λαχανικά περιέχουν περισσότερες ποσότητες βιταμίνης C, μαγνησίου και σιδήρου. Επίσης η ίδια ερευνητική ομάδα από τη Σκωτία, είχε αποδείξει ότι στο αίμα Βουδιστών μοναχών που είναι χορτοφάγοι, υπήρχαν σημαντικά ψηλότερες συγκεντρώσεις σαλικυλικού οξέος σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που τρώνε κρέας.

Τα δεδομένα αυτά, που υποστηρίζουν, ότι τα οργανικά τρόφιμα περιέχουν προστατευτικές ουσίες με προληπτική δράση εναντίον διαφόρων ασθενειών, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παρά τα μη οργανικά τρόφιμα, είναι σημαντικά.

Χρειάζονται και άλλες έρευνες τώρα που να τεκμηριώνουν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των οργανικών και μη οργανικών τροφίμων. Θα πρέπει στη συνέχεια να διευκρινιστεί εάν έχουν κάποια επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στην περίπτωση του σαλικυλικού οξέως, όπου οι επιδράσεις είναι ευεργετικές και έχουν προληπτική δράση εναντίον σημαντικών παθήσεων.

Το γεγονός ότι η κατανάλωση οργανικών τροφίμων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, για εγκεφαλικά επεισόδια και για καρκίνο, επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για την επιστημονική μελέτη, τις επιδράσεις στην υγεία μας και ρύθμιση όλων όσων σχετίζονται με την παραγωγή οργανικών τροφίμων.