Τη σημασία του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων που μπορεί να αποτελέσουν αιτία απώλειας της όρασης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πέραν των τραυματισμών και άλλων οξέων καταστάσεων, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα αποτελούν κυρίαρχες αιτίες απώλειας της όρασης του σύγχρονου ανθρώπου. Και παρά την κοινή πεποίθηση ότι αφορούν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για παθήσεις που ξεκινούν νωρίς και εξελίσσονται σε βάθος χρόνου. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι δεν δίνουν συμπτώματα που να κινητοποιήσουν τον ασθενή, ώστε να αναζητήσει εγκαίρως ιατρική βοήθεια.
Ο καταρράκτης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνεται για το 48% των συνολικών τυφλώσεων, παγκοσμίως, αποτελώντας κύρια αιτία τύφλωσης. Η πλειονότητα των καταρρακτών εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας, όπου σχεδόν κάθε άνθρωπος μπορεί δυνητικά να αναπτύξει καταρράκτη. Τυπικά, ηλικίες γύρω στα 50-60 και περισσότερο πάνω από την ηλικία των 70 έχουν κάποιο βαθμό καταρράκτη. Η εγχείρηση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του.
Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης, παγκοσμίως. Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν σταδιακά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου. Στην Ελλάδα τουλάχιστον 200.000 άτομα πάσχουν από γλαύκωμα και οι μισοί εξ αυτών δεν έχουν διαγνωστεί, χάνοντας σιγά-σιγά, αλλά οριστικά την όρασή τους. Παράλληλα, τουλάχιστον 40.000 άτομα θα εμφανίσουν γλαύκωμα μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τέλος, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας προκαλούν βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι Έλληνες ασθενείς υπολογίζονται στις 50.000.
Οι κυριότερες από τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ), το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας αλλά και η Υαλοειδοωχρική έλξη.
Κοινός τόπος στην επιτυχημένη αντιμετώπιση τους είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία συστήνει, ειδικά στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.