Έγγραφο του ΟΗΕ που προτείνει την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών, αποσύρθηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν.
Η δισέλιδη έκθεση αναφέρει ότι η χρήση ναρκωτικών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα υγείας και όχι ως έγκλημα. Εκτιμά ότι η αποποινικοποίηση «για προσωπική χρήση» είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία για τα ναρκωτικά και εξυπηρετεί την προστασία της υγείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το επίμαχο κείμενο, το οποίο δημοσιεύουν το BBC και ο Guardian, μεταξύ άλλων, συντάχθηκε από την Δρ Μόνικα Μπεγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας HIV/AIDS του UNODC, και επρόκειτο να παρουσιαστεί σε συνέδριο για τα ναρκωτικά που διεξάγεται στη Μαλαισία.
Σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης, η ποινική αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών δημιουργεί «προβλήματα δημόσιας υγείας» και «αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Κάνει ακόμα λόγο για άδικη φυλάκιση «εκατομμυρίων ανθρώπων» για μη βίαια αδικήματα, και τονίζει ότι η ποινικοποίηση έχει αποδειχθεί πως δυσχεραίνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παρεμβάσεις όπως η διανομή αποστειρωμένων συρριγγών και τα προγράμματα αποκατάστασης.
Η έκθεση προτείνει μάλιστα τη μη δίωξη χρηστών ναρκωτικών οι οποίοι διακινούν μικροποσότητες προκειμένου «να εξασφαλίσουν την προσωπική τους χρήση ή να επιβιώσουν σε πολύ περιθωριοποιημένα περιβάλλοντα». Για τους χρήστες αυτούς θα πρέπει να υπάρχουν «ευκαιρίες απεξάρτησης, κοινωνική στήριξη και φροντίδα, και όχι τιμωρία».
Άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNAIDS, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης για λόγους υγείας και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.