Θεόδωρος Τρύφων: Η τρόϊκα υπονομεύει την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Στις πολιτικές της τρόϊκα που επιδιώκουν την απαξίωση του Ελληνικού φαρμάκου και την  παράδοση της αγοράς στα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Vima fm», «Στο Κόκκινο» και «Real fm», καθώς επίσης και στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ειδικότερα, επεσήμανε πως «προωθούνται μέτρα που οδηγούν απροκάλυπτα στη μαζική ανεξέλεγκτη είσοδο γενοσήμων από τρίτες χώρες και στην κυριαρχία ακριβών εισαγόμενων πρωτότυπων φαρμάκων, χωρίς κάποιο όφελος για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κι αυτό, όταν σήμερα τα ποιοτικά ελληνικά φάρμακα-γενόσημα χορηγούνται με έκπτωση 70% από την αρχική τιμή των εισαγομένων “πρωτοτύπων” και μπορούν να καλύψουν άμεσα το 70% των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το 50% της νοσοκομειακής».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως «η τρόϊκα ζητά ένα νέο σύστημα τιμολόγησης που, εφόσον εφαρμοστεί, θα διαλύσει τις τιμές των οικονομικών φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα σε βαθμό που δεν θα είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγής τους, με συνέπεια την απόσυρσή τους από την αγορά και την υποκατάστασή τους από νέα και ακριβά εισαγόμενα φάρμακα».

Κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, οι συγκεκριμένες προτάσεις επιβεβαιώνουν την πρόθεση των θεσμών να διαλύσουν έναν από τους τελευταίους πυλώνες ανάπτυξης στη χώρα μας.

Ερωτώμενος αναφορικά με τα κίνητρα που υποκινούν τις συγκεκριμένες μονομερείς μεθοδεύσεις, ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι «το διεθνές λόμπι πιέζει σε μια κατεύθυνση που ευνοεί τα ξένα συμφέροντα, επιδιώκοντας τη δημιουργία μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό, η έντονη εξωστρέφεια που αναπτύσσουν οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί παρά να ενοχλεί».

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες προτάσεις των δανειστών, τις χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα προκλητικές, εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει σε ποσοστό μόλις 20% στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% των θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και το 90% των συνολικών επενδύσεων του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα».

Εκφράζοντας την ανάγκη για συνεννόηση σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου, ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι «η  Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ενός ισότιμου συστήματος κατανομής της φαρμακευτικής δαπάνης με βάση διαρθρωτικά μέτρα, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ