Έρχεται το τέλος της φαλάκρας

Μια νέα θεραπεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η ελπιδοφόρα θεραπεία ήταν σε θέση να χαρίσει στα φαλακρά πειραματόζωα το χαμένο τους τρίχωμα μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, η αποτελεσματική θεραπεία φάνηκε να στοχεύει τον θύλακα της τρίχας και αναστέλλει την δράση μιας οικογένειας ενζύμων, «ξυπνώντας» με τον τρόπο αυτόν την τρίχα.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η εφαρμογή του φαρμάκου απευθείας στο δέρμα των πειραματόζωων οδηγούσε στην αναστολή της δράσης των ενζύμων της οικογένειας κινασών Janus (JAK), ενισχύοντας παράλληλα την ταχύτατη ανάπτυξη της τρίχας.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ελπιδοφόρα ανακάλυψη, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα αποδείξει ότι το εν λόγω φάρμακο αποτελεί την θεραπεία κατά της τριχόπτωσης» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Άντζελα Κριστιάνο.

«Τα ευρήματά μας χρήζουν περαιτέρω μελέτης ώστε να εξετάσουμε κατά πόσο οι αναστολείς των συγκεκριμένων ενζύμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής στον άνθρωπο» επισημαίνει η ειδικός.

«Όπλο» κατά της τριχόπτωσης

Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Science Advances», τα αποτελέσματα της μελέτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αναστολείς της συγκεκριμένης οικογένειας ενζύμων (JAK) – και συγκεκριμένα οι ήδη εγκεκριμένες από την FDA δραστικές ουσίες tofacitinib και ruxolitinib – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιθανότατα ως «όπλο» κατά της φαλάκρας και άλλων μορφών τριχόπτωσης, που οφείλονται στον «εγκλωβισμό» των τριχών σε μια κατάσταση ανάπαυσης, η οποία τελικά οδηγεί στην πτώση τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την επίδραση του μηχανισμού αναστολής των «ενόχων» ενζύμων στους θύλακες των τριχών, κατά λάθος, μελετώντας την γυροειδή αλωπεκία (alopecia areata) σε ποντίκια – μια μορφή τριχόπτωσης η οποία οφείλεται στην «επίθεση» του ανοσοποιητικού συστήματος στους θύλακες των τριχών.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, τα ποντίκια που είχαν λάβει τοπική εφαρμογή της θεραπείας (με δραστική ουσία tofacitinib ή ruxolitinib) εμφάνιζαν εντυπωσιακή αναγέννηση του τριχώματός τους. Αριστερά, το ποντίκι από την ομάδα ελέγχου

Εντυπωσιακή αναζωογόνηση της τριχοφυΐας

Η δρ Κριστιάνο και η ομάδα της, διαπίστωσαν ότι το τρίχωμα των ποντικιών που προηγουμένως είχαν δεχθεί εφαρμογή του πειραματικού φαρμάκου απευθείας στο δέρμα τους, εμφάνιζε μεγαλύτερη ανάπτυξη συγκριτικά με το τρίχωμα των πειραματόζωων που είχαν λάβει συστηματικά την θεραπεία με διαφορετικό τρόπο.

Κάτι τέτοιο υποδείκνυε ότι οι αναστολείς των ενζύμων JAK, πιθανότατα έβαζαν «φρένο» στην επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος των τρωκτικών ενώ παράλληλα αναζωογονούσαν την τρίχα, «ξυπνώντας» την από τον καταστροφικό λήθαργο.

Είδαν λοιπόν, ότι τα ποντίκια που είχαν δεχθεί θεραπεία με μια από τις δυο δραστικές ουσίες, συνολικής διάρκειας πέντε ημερών, εμφάνιζαν νέο τρίχωμα ήδη μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Δεν παρατηρήθηκε κάτι αντίστοιχο στην ομάδα ελέγχου των τρωκτικών.

«Δεν υπάρχουν πολλές ουσίες που να πυροδοτούν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας με τέτοια ταχύτητα» εξηγεί η δρ Κριστιάνο. «Υπάρχουν κάποιοι τοπικοί παράγοντες οι οποίοι ενισχύουν την εμφάνιση διάσπαρτων τριχών εδώ και εκεί, αλλά πολύ λίγες είναι οι δραστικές ουσίες που θα μπορούσα να προσφέρουν τέτοιο αποτέλεσμα».

Δοκιμές σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρώπινων θυλάκων, έδειξαν ότι οι εν λόγω θεραπείες οδηγούσαν σε μακρύτερες τρίχες. Στόχος των ειδικών τώρα είναι η περαιτέρω μελέτη της θαυματουργής δράσης των ελπιδοφόρων θεραπειών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην δημιουργία ενός προϊόντος που να ενισχύει την γέννηση νέων τριχών αλλά και την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ