Οδηγός Επιβίωσης στην Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση δεν είναι για όλες τις γυναίκες εύκολη υπόθεση…

Κάποιες περνάνε πραγματικά δύσκολα για πολλά χρόνια, ενώ κάποιες άλλες νιώθουν ότι «απελευθερώθηκαν» από την έμμηνο ρήση.

Αν ανήκετε στις γυναίκες που περνάνε δύσκολα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τα συμπτώματα.

Απομυθοποιείστε την Oρμονική Yποκατάσταση

Το να πάρετε κάποιες ορμόνες για να νιώσετε καλύτερα σας τρομάζει.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους θεραπείες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Αν όμως έχετε έντονες διαταραχές και εξάψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας για να δείτε πώς μπορείτε να βοηθηθείτε.

Ακολουθήστε μια Υγιεινή Ζωή

Μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις διατροφικές ανάγκες σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι απαραίτητη.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί τόσο η παχυσαρκία, όσο και οι καρδιοαγγειακές διαταραχές και φυσικά η οστεοπόρωση.

Η διατροφή θα πρέπει να περιορίζεται σε κορεσμένο λίπος και σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βάλτε την Άσκηση στη Ζωή σας

Γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο ή κάντε μαθήματα χορού και αυξήστε ή σταθεροποιείστε με αυτόν τον τρόπο τις καύσεις του οργανισμού σας.

Έτσι θα αποφύγετε να βάλετε βάρος και θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, που ευνοούν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

Κάντε Ετήσιο Check up

Μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να κάνετε τακτικά:

– Μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο

– Να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα κάθε δύο χρόνια

– Να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον μία φορά ανά έτος

Επιπλέον, αν έχετε κάποιο σπονδυλικό κάταγμα ή σχετικό ιστορικό θα πρέπει να κάνετε μια μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Ανακουφίστε τα Ενοχλητικά Συμπτώματα

 Για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας να σας προτείνει κάποια λιπαντικά του κόλπου με βάση το υαλουρονικό οξύ ή τη γλυκερίνη.

 Ενημερωθείτε για τα συμπληρώματα διατροφής με ισοφλαβόνες σόγιας, αν έχετε έντονες και συχνές εξάψεις και δεν θέλετε να πάρετε ορμόνες.

Να ξέρετε όμως ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα θα είναι μικρότερα σε σχέση με τις ορμόνες και θα χρειαστείτε αρκετές εβδομάδες για να δείτε κάποια βελτίωση.

 Μπορείτε να πάρετε και άλλα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Αυτά με βάση τα ιχθυέλαια, πλούσια σε ωμέγα 3, ιχνοστοιχεία μετάλλων και προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εξάψεων.

Για την οστεοπόρωση βοηθούν αυτά που περιέχουν βιταμίνη D και ασβέστιο, για το ουροποιητικό αυτά που περιέχουν εκχύλισμα από cramberry , ενώ το μελισσόχορτο συνιστάται σε διαταραχές ύπνου.

 Αντιμετωπίστε την ξηρότητα του δέρματος με κρέμες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, με προϊόντα αντιγήρανσης που ενυδατώνουν και προλαμβάνουν ή απαλύνουν τις ρυτίδες και μην παραλείπετε να εφαρμόζετε αντηλιακή κρέμα.

Τέλος, αν δείτε ότι η ψυχολογική σας κατάσταση είναι σε άσχημη κατάσταση μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο για να συζητήσετε μαζί του τους προβληματισμούς σας.

Ο φαρμακοποιός σας θα σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα, ανάλογα με την έκταση των συμπτωμάτων και την ηλικία σας και θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τη χαμένη σας όρεξη και αυτοπεποίθηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ